Обратно към категорията

Акцизна промяна вдига цената на стиковете за IQOS двойно до 10 лв. за кутия?

   

Акцизна промяна вдига цената на стиковете за IQOS двойно до 10 лв. за кутия?

Предложението е от депутати от управляващата партия. С него България ще бъде единствената страна в ЕС, която изравнява акцизите на цигарите с тези на бездимните продукти
 
Цената на стиковете за бездимното тютюнево изделие IQOS ще се увеличи от 5.50 на 10 лв. Вдигането е заради предложение за законова промяна от група от 64 депутата от ГЕРБ, начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщи "Капитал".
 
В проекта е записано, че акцизът на стиковете за бездимни изделия се изравнява с тези на обикновените цигари от 1 октомври. Ако поправката бъде приета, България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари, коментира изданието. Дали собствениците на Булгартабак не стоят зад това предложение?
 
От цигарения бранш коментираха, че ако това се случи, единствената компания, която е регистрирала и продава бездимни изделия – Philip Morris, ще бъде принудена да промени плановете си за България, включително и най-крайната - изтегляне от пазара.
 
Глобално стратегията на компанията е до 2024 г. 30% от клиентите й да преминат към бездимна алтернатива. Концернът смята, че бездимните продукти са бъдещето на индустрията и инвестира единствено в тях.
 
Вносителите не обосновават причините за увеличаването на акциза. Те изтъкват само, че тъй като пазарът на тези продукти все още е незначителен, законодателството за облагането им в ЕС не е хармонизирано и съответно всяка държава разполага със свободата да определи собствена акцизна ставка.
 
Европейската комисия пък смята, че нагреваемите тютюневи изделия не са цигари. В междинен доклад от началото на 2018 г. преди преразглеждането на директивата за акцизите върху тютюна, ЕК коментира, че предвид факта, че този пазар е нов и развиващ се, на този етап ще е изключително трудно да се изготви ясна дефиниция, която покрива тези продукти.
 
 
По материали на Капитал, Дневник и др. 
 
 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!