Обратно към категорията

На 1 юли почитаме лечителите Св. Св. Козма и Дамян

   

 Автор: news.bg 01.07.2018 00:20:11 Общество Прегледи: 62 Коментари (0) На 1 юли почитаме лечителите Св. Св. Козма и Дамян Източник: svpanteleimon.ucoz.com   FACEBOOK  TWITTER  GOOGLE+  1  0 На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния ден Църквата отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител, пише pravoslavieto.com.  Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили как да лекуват, но не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени

На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния ден Църквата отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител, пише pravoslavieto.com.
 
Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили как да лекуват, но не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребреници". Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа.
 
Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Те имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите - проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. С вяра хората получавали изцеление.
 
На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на светеца в столицата Търново.
 
По-късно, през 1496 година, след като получили разрешение от султана, защото България тогава била под турско робство, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
 
Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".
 
Имен ден днес празнуват Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!