Обратно към категорията

Полуграмотни шофьори вземат книжки в чужбина

   

Полуграмотни шофьори вземат книжки в чужбина

В Сливен зачестяват случаите, в които при проверки шофьорите представят книжки, издадени в Кипър и Белгия, съобщиха пътни полицаи.
 
Едно от обясненията е, че напливът за книжки от тези две страни в Европейския съюз се дължи на факта, че там не се изисква някакъв минимален образователен ценз за бъдещите водачи. В нашата страна законът изрично поставя праг пред кандидат-шофьорите да имат завършено поне основно образование. Това съобщиха експерти в "Пътна полиция" и служителите на автомобилната администрация на заседание на Областния съвет по безопасност на движението в Сливен.
 
"Става дума за лица, които са пребивавали в посочените държави и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в ЕС, като се върнат, ги подменят без никакви пречки с български свидетелства за управление", коментираха още служители на реда, цитирани от "Труд".
 
Кандидатите с основно образование, които се явявали на тестовете за книжка в Сливен, умеели да четат и да пишат. Но им липсвала функционална грамотност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, защото нямали елементарни познания.
 
 
Със сигурност неграмотни граждани няма как да станат шофьори с професионална категория заради по-ситната цедка при обучението и изпитите им, категорични са  Автомобилната администрация. "От 2016 г. сме оборудвали специализирана стая, в която тестовете бяха качени на таблети. Правят се и снимки на кандидатите", обясниха те.
 
Имало е само два, и то - неуспешни опита, за измама на изпитващите. В първия случай кандидатът се явил с фалшива лична карта, а във втория - в копчето на ризата на кандидата била монтирана миниатюрна камера.
 
Източник: Дарик 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 анонимен 04.07.2018 14:32

А в Ямбол дето си ги купуват на тях кой ще им потърси отговорност?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!