Обратно към категорията

„Ямбол: Градът на живата магия” по БНТ този уикенд

   

„Ямбол: Градът на живата магия” по БНТ този уикенд

БНТ2  ще излъчи  „Ямбол: Градът на живата магия” два пъти този уикенд. Той е предвиден в програмата по случай започналия преди броени дни нов археологически сезон в Националния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” край Ямбол, съобщиха от Националната медия.
Документалният филм на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп е от поредицата „Световните градове на България”. Кабиле е древен тракийски град, основан през IV в. пр. н.е. в подножието на Зайчи връх. Той е и едно от най-мистичните места в цяла Европа. От траките през римляните и българите Зайчи връх е център на загадъчни и страховити ритуали през всички тези векове. Именно непреодолимия инстинкт за общуване с Отвъдното на всеки човек занимава авторите на филма – режисьора Степан Поляков и сценариста Александър Перпелиев. Траките разглеждат раждането като смърт, а Смъртта като начало на живота. Точно затова те плачат по време на рождение и пируват на погребение, разказва Перпелиев. 
Наричат Ямбол „Най-магическият град на Европа”. Кукери, бабугери, станчинари, дервиши, джамалари, друиди - всички те са от извънземния народ на предсказателите. Борци с лошото и пазители на семейните традиции. Този филм ще ви покаже щастието, страховете, дори кошмарите на вашите прадеди. И това не е ужасът, че може да сте от село - не, става дума за студа от пещерите. Вижте какво става отвъд страховете ви, шегува се режисьорът Поляков.
В сюжетната линия е преплетена и съдбата на най-известния български художник – ямболецът Жорж Папазов. Мнозина изкуствоведи го причисляват към основателите на сюрреализма, макар той винаги да е отричал това. Прекарал по-голямата част от живота си, той участва в общи изложби с Пикасо, Миро, Масон, Дерен... Философията на исихазма и кукерската естетика чудновато се преплитат в творчеството на Волния стрелец на сюрреализма, както го нарича европейската критика. 
Всичко това се оказва, че е концентрирано край „Най-магическият град на България”  - Ямбол.
„Ямбол – градът на живата магия”, 
БНТ2:
Събота 7 юли, 12.30 ч.
Неделя 8 юли, 06.45 ч.
 
34 мин., full HD, англ. език с БГ субтитри
Режисьор: Степан Поляков
Сценарист: Александър Перпелиев
Главен оператор: Момчил Александров
Композитор: Симеон Германов
В ролите: Константин Зайков, Горо Горов и др.
Диктор: Джонас Толкингтън
 




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!