Обратно към категорията

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА 150-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ПОДВИГА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

   

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА 150-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ПОДВИГА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

Учени, изследователи и журналисти от цяла България взеха участие в националната научна конференция по повод 150-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Конференцията е организирана от Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски" и Фондация „Българска памет".
Националната конференцията за отбелязване на годишнината бе открита с приветствия на декана на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, председателят на Фондация „Българска памет" д-р Милен Врабевски и професорите Пламен Митев и Пламен Павлов, ръководители на научния форум.
„За мен бе удоволствие да подкрепя тази конференция. Чувствам се духовно свързан с нейната тема, защото тези хора са били близки на моите прадеди. Участвали са заедно в революционното движение в изключително тежки времена, което ги прави един невероятен пример за новото поколение. Той показва че в много по-трудни условия е имало хора, които са изнасяли на раменете си Националната кауза и са издигали обществото във висините. Щастастлив съм, че това е едно от поредните събития, които организираме съвместно с Историческия факултет на Софийския университет и една неразделна част от програмата на Фондация „Българска памет" за връщане към историята с цел да се разбере принципа, че дърво без корен не дава плодове."
Участие в научния форум взеха изследователи от Софийския университет, Великотърновския университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Института за исторически изследвания, Пловдивския университет, Националния военен университет, регионалния исторически музей във Велико Търново, както и историци, журналисти и краеведи от цялата страна.
В рамките на 13 доклада на тема „150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа" учените засегнаха теми, свързани както с известните сведения за четата, формирана през 1868 година в опит за вдигане на общонародно въстание, така и със спорните и нерешени въпроси около историческите събития от това време.
Изследователите споделиха интересни факти около възникването на идеята за въстание през 1868 г., какви са били оръжията и тактиката на четата, както и какъв е бил физическия портрет на Хаджи Димитър по последни данни от анализ на експерти.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!