Обратно към категорията

КРАЯТ НА СЛИВЕНСКИЯ СТАР БРЯСТ НАБЛИЖАВА

   

КРАЯТ НА СЛИВЕНСКИЯ СТАР БРЯСТ НАБЛИЖАВА

Среща за състоянието на Стария бряст се проведе днес в зала 105 на Община Сливен. Срещата беше по инициатива на кмета Стефан Радев, а целта й - да се чуе мнението и на външни експерти и да се предприемат мерки за дървото. „Лично аз съм обезпокоен от това как изглежда то“, заяви в началото на срещата кметът.
Според Рашид Рашид от фирмата, която обследва и консултира дървото, то е поразено от  трахеомикоза или „холандска болест“. В зависимост от това дали е хроничният или агресивният щам на болестта, ще зависи и съдбата на Стария бряст. Ако е агресивният щам, каквито са предположенията на експерта, за дървото не може да се направи нищо повече. Предстоят лабораторни изследвания и до 3 седмици ще стане ясно от кой от двата щама боледува дървото. „Доказано е, че състоянието няма връзка с поливането. То съхне, защото не се храни с вода“, коментира Рашид Рашид и обясни, че заради болестта не стига вода от корените до клоните и листата. Той подчерта, че никъде не се полагат толкова усилия за едно дърво, както в Сливен за Стария бряст. Рашид припомни още, че в Сливен за Стария бряст са идвали най-добрите международни експерти.
На срещата днес присъства и Димитър Захариев, който е арборист- специалист за поддръжка и грижи за дървета в градска среда. Според него каквото е могло да се направи за дървото е направено и трябва да се гледа в бъдещето. Захариев припомни, че много масиви в други държави са изчезнали заради „холандската болест“.
„Дървото е обявено за „защитено“ през 1949 година с Постановление на Министерски съвет. Всички очакваме тези вековни дървета да живеят още дълго. Това, в което сме убедени е, че Община Сливен полага големи усилия за запазването на дървото“, каза по време на срещата Женя Мочева от РИОСВ- Стара Загора.
По време на срещата кметът Стефан Радев още веднъж поиска от експертите предложения и декларира готовността на Общината, че ако има какво да се направи за Стария бряст, то ще бъде предприето. „Полагат се всички усилия дървото да живее по- дълго. За подобряване на състоянието му са изразходени над 32 хиляди лева. Готови сме да вложим още средства, стига да има обосновани предложения какво трябва да се прави“, каза кметът. Пред журналисти той обобщи, че е неприятно изненадан от категоричността на прогнозата. „Предпочитам да вярвам в хипотезата с по-малка вероятност- щамът да е хроничен, а не от остър тип и дървото да превъзмогне „холандската болест“, колкото и тя да е страшна за брястовете по света. Това ще се разбере след като излязат резултатите от лабораторните изследвания. Това, което със сигурност трябва да направим е да обезопасим периметъра около дървото“, допълни още кметът Стефан Радев.
 
На срещата присъстваха заместник-кметът Румен Иванов, представители на РИОСВ- Стара Загора, на Регионалната дирекция по горите, на фондация „Стария бряст“, експерти от общинска администрация, медии, граждани.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!