Обратно към категорията

ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ ПО РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН

   

ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ ПО РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН

Изложбата “Дизайн на музейните експозиции” на студентите по специалността “Рекламен дизайн” към Националната художествена академия-София беше открита снощи, 10 юли 2018 г., в ХГ “Жорж Папазов”-Ямбол.  Ямбол е първото място, където се показва тази експозиция, която ще обиколи още много градове в страната, подчерта домакинът Петко Йорданов, директор на галерията. На събитието присъстваха: Мирослав Богданов – ръководител на катедрата по рекламен дизайн; заместник-ректорът Даниела Янкова; Венцислав Йорданов, Светлин Балездров и Теодор Лихов – преподаватели по “Графичен дизайн”.
“Тази изложба ми прави страхотно впечатление, защото ние българите умеем да ценим и да пазим нашата памет, уважаваме и ценим нашите галерии и музеи, а тази изложба е адресирана точно към тях. Искрено се надявам, че скоро ямболската галерия ще ползва някой от тези проекти и ще бъде осъвременена по този прекрасен начин”, каза при откриването Петко Йорданов.
“Това е много стара наша идея – да представим фрагмент от дейността на специалността “рекламен дизайн”, а именно в областта на музейните постоянни и временни изложби. Преди три години с Теодор Лихов бяхме поканени на национална среща на музейните специалисти, наречена “Добри практики в музеите”. Тогава още се разбра, че има голяма нужда от една среща между музеите, историците и дизайнерите, които по незнайна причина загубиха връзка през годините помежду си”, разказа при откриването ръководителят на катедрата Мирослав Богданов. Специалността изначално се занимава с експозиционен дизайн, затова е и създадена. По-голямата част от музеите в България са проектирани от нейни възпитаници. Специалността е създадена през 1974 г., а решението за отделянето й като специалност е още от далечната 1971 г. Нейното начало, утвърждаването й в академията и в художествения живот на страната се дължи основно на проф. Георги Петров, големи са заслугите и на проф. Лъчезар Лозанов. Почти всички преподаватели в катедрата също са възпитаници на тази специалност и в годините са натрупали богат опит в тази проблематика. “По тази причина решихме да създадем тази пътуваща изложба с основна идея да популяризираме, както дейността на студентите и техните гледни точки как би трябвало да изглеждат музейните експозиции в България, така и да обърнем внимание на институциите, че една специалност в учебно заведение със 120 годишна история продължава да създава кадри в тази област”, обобщи Мирослав Богданов.
Заместник-ректорът Даниела Янкова съобщи, че следващата изложба в ямболската галерия ще е на приложния факултет и на студенти от тази специалност. “Надявам се да развиваме тези контакти и да можем да показваме нови неща така, че обществеността в града да бъде и добре информирана за творческата дейност на нашите възпитаници”, каза още тя.
Основни обекти на рекламния дизайн са: рекламните пана и пластики, рекламните витрини, рекламно-експозиционните щандове, търговско-промишлените изложения и пространства, експозициите с културен характер, музеите, националните участия на световни изложения.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!