Обратно към категорията

Тръгнаха ли си пороите, какво ще е времето до края на лятото?

   

Тръгнаха ли си пороите, какво ще е времето до края на лятото?

 

Тази година валежите бяха много и затова на някои места имаше проблеми с наводненията. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.
Хубавото в цялата история е, че оторизираните власти си взеха поука и нямаме загуба на човешки живот. Има материални щети в места, които просто няма как се оправят. Мизия например е в ужасно ниско място, а последното наводнение там няма нищо общо с наводнението от 2014 година. Тогава преля Скът, а сега в продължение на едно денонощие в Гложене са паднали 100 л/кв. м. Това е страшно много дъжд, в отделни часове интензитетът на валежа е достигнал до 4 литра в минута, което граничи с най-големите стойности, измервани в България. Така че положението тук е на местна основа, заяви доц. Рачев.
По думите му подготовката на хората за наводнения се изразява в обучение. Ние сме на светлинни години в това отношение от страни като Япония. Там още от деца се подготвят за наводнения, за земетресения, за цунами. Това е целенасочено обучение, което не става от днес за утре, посочи климатологът, като уточни, че най-важното в случая е превенцията.
Той прогнозира, че обилните дъждове, продължили дълго това лято, си отиват. Юли месец вече е изпълнил нормата на валежите – специално районът на Мизия я е изпълнил четири пъти. Нещата се нормализират, няколко дни ще имаме много по-стабилна атмосфера. Валежите обаче ще продължат поне до края на месеца, но в никакъв случай не в този обем. Сутрин ще има много слънце, следобед на малко места, главно около планините, ще превали и ще прегърми. На Черноморието ще има повече слънце, но и там до края на месеца ще има 1-2 дни, в които ще превали, но няма да има ден без плаж. Черноморието вече отива към късно лятното време и ни очакват много хубави дни, каза доц. Георги Рачев.
Идват и Горещниците – 28, 29 и 30 юли. Дотогава има доста време и то се очертава да бъде типично лятно, със следобедни валежи на определени места до 25 юли. След 25-и се очаква цялата атмосфера над Европа да се затопли и времето да е предимно слънчево. Юли месец ще завърши с положителна аномалия, но с много валежи, добави той.
През август месец се очаква времето на Балканския полуостров да е топло, с малко повече валежи в Западна България и малко по-сухо време по Черноморието. Температурите ще бъдат в границите на нормалното, може би малко по-високи от нормалното. Няма никакви основания да се очаква, че и през септември ще е лошо времето, каза още доц. Георги Рачев.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!