Обратно към категорията

Подновяват археологическите разкопки на Крепост Туида

   

Подновяват археологическите разкопки на Крепост Туида

От днес 16.07.2018г. се подновяват археологическите разкопки на Крепост Туида. Археологическите проучвания се провеждат под ръководството на директора на Регионален исторически музей Сливен – Николай Сираков. 
Крепост „Туида“ е най-значителния археологически паметник в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено до кв. “Ново село”. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи. От мястото на крепостта се открива гледка към величествените „Сини камъни“ и към града.
Укреплението е имало много важна роля за отбраната на Римската, по-късно на Византийската, а след това и на Средновековната Българска държава.
На този етап крепостта е разкрита, проучена и консервирана на много малък процент и целите на археолозите са ежегодно да се извършват проучвания до пълното разкриване на обекта.
Таз годишните разкопки са финансирани изцяло от бюджета на РИМ Сливен и имат за цел изясняване на строителната история на обществени постройки през ранновизантийската епоха.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!