Обратно към категорията

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки

   

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки

Държавата продължава със спешните мерки, за да се овладее заразата с чума по животните. Приключи извънредното заседание на Председателския съвет в Народното събрание. Близо два часа земеделският министър Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев информираха председателите на парламентарните груби със ситуацията за биосигурността в България и заразата с чума по дребните преживни животни.
 
 
По време на срещата стана ясно, че са седем общините, в които има огнища на заболяването. Евтанизираните животни са малко над 4000. От вчера тече изплащането на обезщетенията. Един земеделски стопанин ще получи средно 327 лева на животно, стана ясно от изнесената информация. Изчисленията се правят по специална методология.
 
Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изцяло застана зад действията на компетентните органи.
 
Той посочи, че зад евтанизираните 4000 животни стоят около 30 000 други във всички засегнати общини. Той посочи, че за да се избегне разпространението на заразата, се изпълнява плана за действие, който включва 3-километровата зона в самото огнище и 10-километровата зона около него, която се води под карантина и се прилагат специални мерки.
 
Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че държавата ще наеме компания, която ще дезинфекцира оборите, което ще е в особена полза на малките стопанства. Той и колегите му от БАБХ са запознали председателите на парламентарните групи с резултатите от пробите, изследвани в лаборатории в България и Франция, които категорично потвърждават, че става дума за чума по дребните преживни животни.
 
 
Действията на компетентните органи бяха подложени на критики от страна на БСП. На въпрос дали има основание за оставки, лидерът на социалистите отговори: "Да, има".
 
Корнелия Нинова поиска оставката на министър Порожанов и посочи, че той и премиерът носят лична отговорност за създалата се ситуация и избухналия скандал между стопаните и ветеринарните власти. Тя оспорва действията на БАБХ и "липсата на юридическа обосновка за евтанизирането на животните заради неиздадени протоколи на стопаните за умъртвените животни"./ dariknews.bg

 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!