Обратно към категорията

Значително по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите в страната тази година

   

Значително по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите в страната тази година

 
Ниски добиви отчитат много от пчеларите в страната, както и висока смъртност на пчелните семейства, съобщават от НССЗ. Основна причина за това са дъждовете тази година.
Доста от пчеларите отчитат и висока смъртност на пчелните семейства, като една от предполагаемите причини за това са пестицидите, с които се третират част от зърнените култури. Активните вещества на продуктите за растителна защита вредят на насекомите и способстват за намаляване разнообразието на растенията, от които в миналото са събирали пчелен прашец. Това води до намаляване на имунитета и до лесна податливост на заболявания, както и до висока смъртност.
Петя Иванова, председател на Националното сдружение на жените пчелари коментира, че в началото на годината производителите са очаквали сериозни добиви, но лошото време и масовото отравяне на пчели с пестициди е довело до лоши крайни резултати.
"Така беше с добива от акация в Плевенско, във Врачанско и Варненско. Там имаше добри добиви на акация и от рапицата, но в един момент, когато цъфна рапицата, стана един проблем с отравяне на много пчелни семейства. Говоря за област Плевен. Много от колегите са с над 50% загуби. Колегите от Варненска област също много пострадаха от отравяния, всъщност това се случва при тях всяка година", коментира още Иванова.
"В Ямболска област колегите са най-засегнати, защото основната култура, от която те добиват – кориандърът, беше насаден на много малко декари, а те разчитат основно на него. Така че тази година в Ямболска област също няма мед. Говоря за добив от рода на 4 - 5 кг от пчелно семейство, докато в предходните години, за сравнение, този добив достигаше до над 25 кг. Тази година той е много зле", заяви Петя Иванова. По думите ѝ ниски са добивите и във Врачанско, Софийско и Бургаско.
Колкото до цените – не се наблюдава сериозно увеличение в изкупните цени. По-високи цени се предлагат за мановия и акациевия мед.
България е сред 15-те страни-износители, които бележат най-висок нетен износ на пчелен мед. През 2016 г. европейските страни са отчели най-сериозен дял от световния износ на пчелен мед. Според  worldstopexports.com. става дума за 36,8%, което в парично изражение възлиза на 825,3 млн. долара.  Сравнено с 2016 г. световният износ на мед бележи ръст от 27,1%. Доставките са на стойност 1,8 млрд. долара. Спрямо година по-рано обаче има спад от 3,6%.
Азиатските износители имат дял от 23,5%, следват ги Латинска Америка и Карибският регион – 14,5%, Океания – 10,6% и Северна Америка - 7,8%.
Африканските страни разполагат с 6,8% дял от износната търговия с мед.
България е сред 15-те страни-износители, които бележат най-висок нетен износ. Тя е на 13-о място с 28,1 млн. долара. На първите три места са Нова Зеландия, Китай и Аржентина.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!