Обратно към категорията

Откриха Националния събор на каракачаните в България

   

Откриха Националния събор на каракачаните в България

С водосвет за здраве и благоденствие започна 27-ят Национален събор на каракачаните в България. Той беше отслужен от отец Стилиян. По традиция, съборът се провежда в местността Карандила край град Сливен – последните петък и събота на месец Август.
„Този събор се превърна в символ на толерантността и приятелството между различните етноси в нашето общество. Вие винаги сте били пример за нас с Вашето трудолюбие, упоритост, честност и находчивост. Въпреки трудностите през годините, Вие сте съхранили идентичността си и традициите си, които с голяма любов предавате и на децата си“, заяви по време на откриването заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.
Приветствия към гостите отправиха и послъникът на Гърция Негово превъзходителство Григориос Василоконстандакис, председателят на Федерацията на каракачаните в България Коста Балездров, областният управител Чавдар Божурски, Димитриос Гацелос – председател на Дружеството на каракачаните в Серес.
Във фолклорната програма участват танцовите състави при Културно – просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес – Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен".
По време на събора бяха прочетени поздравителни адреси от името на председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, Валери Симеонов  - вицепремиер и председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и  народният представител Галя Захариева.
В програмата е предвидено и традиционното Каракачанско гленди, което ще се състои на Сливенски минерални бани от 20 часа.
Организатор на събитието е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, с подкрепата на Община Сливен, Общински съвет – Сливен, Национален съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и спонсори.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!