Обратно към категорията

Художествена галерия “Жорж Папазов” представя 80 творби керамика на Йова Раевска

   

Художествена галерия “Жорж Папазов” представя 80 творби керамика на Йова Раевска

На 5 септември от 17:30 часа ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол ще представи изложба керамика, посветена на 100-годишнината от рождението на Йова Раевска. Изложбата ще покаже близо 80 творби, собственост на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, на Ейми Горин-Чапман – внучка на керамичката и две творби от фонда на ямболската галерия. Творбите, които са включени, илюстрират различни посоки в творчеството на художничката – освен сервизи, предназначени за масово производство, могат да се видят и бутикови съдове, при които Й. Раевска експериментира както с украсата, така и с формата.
Изложбата беше представена почти в този си вид през март в Троян, а след Ямбол през ноември ще бъде показана в Национален етнографски музей – София, където ще бъде обогатена с още творби, притежание на нейните наследници.
 
„Йова Раевска е родена на 4 март 1918 година в гр. Троян. Завършва гимназиалното си образование в родния град, където взема уроци по рисуване при Бочо Донев. Следва петгодишно обучение по керамика в Художествената академия в София при проф. Стоян Райнов. Като студентка през 1937 г. създава значката палитра, която по-късно става емблема на Съюза на българските художници. Завършва академията с отличие и е разпределена за основен учител в селата Видима и Зла река. През 1943 г. заедно със съпруга си – живописеца Борис Гуринов, подготвя първата си керамична изложба в Троян, по-късно пренесена в Пазарджик. В периода 1945 – 1948 г. учителства в гр. Пазарджик, където се занимава със скулптура и миниатюрна пластика от дърво.
През 1950 г. започва същинското керамично творчество на Йова Раевска. Тя става ръководител на модернизираното грънчарско производство в „троянски стил” на кооперация „Българско народно творчество” в София. В този период се избистря и узрява специфичният ѝ стил. Технологично тя се опира на народното грънчарство, като го обогатява естетически.
През 1954 г. прави две изложби – в София и в Пазарджик, а през 1959 г. – съвместна изложба с Пепа Даскалова–Икономова в Пловдив, където излага 120 творби.
От 1963 година завежда отдел „Керамика, стъкло и сувенири” при „Центъра за нови стоки и мода” в София. По това време, заедно с керамичката Ружа Стайкова към Института за изобразителни изкуства при БАН, обикалят Троян и околностите, където паспортизират около 600 стари майстори и донасят стотици съдове и грънчарски форми, обогатяващи фонда на Музея на занаятите. През същата година урежда в София паметната си „Троянска художествена керамична изложба”. В нея съживява забравени прости, но класически форми и шарки.
Следващият период от творчеството на Йова Раевска е белязан от монументалната керамика. Вдъхновена от преславската декоративно-монументална традиция, тя започва да прави архитектурна керамопластика чрез декоративни облицовъчни плочки и керамични оформления на панелите за строежи с готови архитектурни елементи.
Със своето творчество Йова Раевска остава едно от големите имена в историята на художествената керамика в България.“
(По материали на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян)
 
Умира през 1998 г.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!