Обратно към категорията

17 станаха жертвите на катастрофата край Своге, повдигнаха обвинение на шофьора

   

17 станаха жертвите на катастрофата край Своге, повдигнаха обвинение на шофьора

Шофьорът на автобуса, катастрофирал край Своге, е обвинен. Това съобщиха от Окръжната прокуратура. Жертвите на катастрофата вече са 17, трима души остават в тежко състояние в "Пирогов".  Жена с инициали С.К. е починала при транспортирането й към лечебните заведения след инцидента. Тя е закарана директно в Катедрата по съдебна медицина в София. Разпозната е от близките си в неделя вечерта, научи NOVA от прокуратурата. 
От прокуратурата са започнали изземане на документи от МРРБ, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“ и търговското дружество – изпълнител на ремонта на пътния участък.
Окръжна прокуратура София привлече Григор Григоров като обвиняем в извършване на престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 б. „Б“ пр. 2 вр. ал. 1 б. „В“ вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс, се казва в текста на прокуратурата: Той е обвинен в това, че на 25.08.2018 г. в гр. Своге, София област, на път 2 -16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге – София, е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 21 ал. 2 от Закона за движение по пътищата: „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26“ и по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице – 17 лица и случаят е особено тежък.
Повдигането и предявяването на обвинението е извършено вчера, 26.08.2018 г., късно следобяд. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, за осигуряване на явяването му пред съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение. Към настоящият момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение.
 
Днес е ден на национален траур заради трагедията, при която около 17 часа в събота автобус, превозващ екскурзианти, падна от 20 метра, загинаха 17 души, трима са в тежко състояние в "Пирогов" и една жена в Окръжна. Шофьорът е карал с превишена скорост - 53 км/ч, при 40 км/ч. 
Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.
До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са три – действията на водача, изправността на автобуса, както и техническото състояние на пътния участък.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!