Обратно към категорията

Манол Чолаков: Прогнила ценностна система, тровеща обществото ни - от най-високите етажи на властта до обикновения човек

   

Манол Чолаков: Прогнила ценностна система, тровеща обществото ни - от най-високите етажи на властта до обикновения човек

Разказът "Гола съвест" на Николай Хайтов описва народната психология и модела на поведение на голяма част от сънародниците ни. Звучи актуално и до днес, тъй като успява да илюстрира действителността чрез нейните най-жестоки прояви в обществото - загубата на морални ценности в името на лично облагодетелстване. Разказът описва една прогнила ценностна система, възприета повсеместно и тровеща почти всички сфери на обществото ни - от най-високите етажи на властта до обикновения човек.
Творбата също така вниква в "неутралитета" и пасивността на голяма част от народа ни, която не позволява на обикновения човек да заяви гласно и достойно позицията си. Проблемът е засегнат от италианския писател Данте Алигери:
"Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет."
Липсата на позиция или нежеланието да я изкажеш е отличителен белег на малкия човек. За жалост страхът, да бъдеш потискан и преследван, заради нея е обвзел повсеместно всички сфери на обществото ни - кметове, полицаи, юристи, лекари и т.н.
Желанието да бъдеш на страната на силните на деня и да се облагодетелстваш за сметка на другия е черта от характера, която е валидна и до днес. Именно това кара читателят да направи паралел с действителността и да стигне до извода, че политиците не са нищо повече от извадка на масите, т.е. проблемите на обществото ни се коренят много по-далече от високите етажи на властта - в семейството, където е заложена грешна ценностна система или е бил показан погрешен модел на подражание.
Насаждането на идеята за необходимостта от месия, който има свръхспособности да "оправи държавата" ни за 800 дни, за няколко мандата или тепърва се очаква да направи политическа партия, но все така не я прави, е израз на нежеланието да се БОРИШ и очакването някой друг да решава съдбата ти. Силният човек разрешава проблемите си сам, поема отговорност за действията си и изказва мнението си гласно. Именно така се създрават личности, които сформират мислещо и ефективно общество.
Постъпката на Гроздан Панайотов от едноименната творба илюстрира поведението на независимия човек, неизневеряващ на ценностната си система и готов да заяви позицията си открито и ясно. Резултатът от нея е преследване и опит за смачкване на идентичността му.
Приликите между творбата на Хайтов и действителността са много - липса на морални стожери, инертността на масата, ширещата се корупция в много сфери на обществото. За създаването на будно общество е необходимо време, което е много по-дълъг период от един мандат и няма нищо общо с политическа ориентация и следване на партийни лидери и доктрини. Нужно е мислещо общество. Необходимо е да се бориш, всеки ден, всяка минута - борба със себе си, да преодолееш страховете си и да заявиш позицията си.

Автор: Манол Чолаков
Материалът е написан по повод играта на Радио 999, в която участниците трябва да напишат анализ на разказа на Николай Хайтов "Гола съвест", свързан с нашата действителност. Предизвикателството продължава до 5-ти септември.
 
Правилата за участие вижте тук:
НАГРАДИТЕ В НОВОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА РАДИО 999 ВИ ОЧАКВАТ!

http://www.radio999bg.com/index.php?id=32511


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!