Обратно към категорията

Чумата по свинете отново е на дневен ред. Румен Порожанов се среща със свиневъди, оглежда оградата и заминава за Букурещ

   

Чумата по свинете отново е на дневен ред. Румен Порожанов се среща със свиневъди, оглежда оградата и заминава за Букурещ

 Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще се срещне със свиневъди в Силистра и ще провери оградата по границата ни с Румъния. Тя беше направена специално, за да не навлизат заразени животни в България.По-късно Порожанов ще проведе разговори в Букурещ за координиране на борбата с африканската чума по свинете, съобщи Нова.
Само преди дни стана ясно, че Русия спира вноса на свинско месо от България. Причината са първите случаи на африканска чума по прасетата в Провадийско.Властите настояват собствениците на дворни прасета да ги заколят в името на общата безопасност. 

Припомняме:

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона около Тутраканци. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в eфира на "Дарик" радио. Порожанов припомни, че първото огнище на африканска чума по свинете е било открито в село Тутраканци, община Провадия. По думите му първите проби, които са взети в 3-километровата зона на огнището, а именно от село Бозвелийско, са излезли. „Няма положителни проби от тези, които са взети в Бозвелийско“, каза министър Порожанов. По думите му това, което БАБХ и останалите органи са предприели в Тутраканци още при установяването на положителните проби, е евтаназия на животните, блокиране на района и незабавна дезинфекция.
„Надяваме се и в рамките на 10-километровата зона, където ще продължим с пробите, да има подобни резултати като в Бозвелийско“, каза още министърът на земеделието. Той обясни, че африканската чума по свинете е сериозно заболяване. „Това е заболяване, което влияе на свинете, то не влияе на здравето на човека. Със 100-процентовата смъртност нанася много сериозни икономически загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието“, каза още Порожанов, цитиран от агенция "Фокус". Той припомни, че заболяването тръгва преди 2-3 години. По думите му активно се е разпространило в Румъния през последните 3 месеца. „Първоначалните огнища в Румъния бяха на тяхната северозападна граница с Унгария, но това, което се случи с тази година, може би с източник Молдова, Украйна и Русия в Румъния има над 200 хил. животни, които са заболели и са в процес на умъртвяване“, заяви още министърът. Порожанов подчерта, че при първите индикации за разпространението на заразата страната ни е предприела много превантивни действия. Министърът обърна внимание на оградата по сухоземната граница. Той обясни, че най-вероятната причина за попадане на заразата в село Тутраканци е чрез фураж и в тази връзка той апелира да не се купува фураж от зони, които са заразени.
 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Драгой 13.09.2018 15:05

Мина чумата по дребните преживни животни , сега тече чумата по свинете и какво следва . КРАВИТЕ и ХОРАТА !!!!!

 

 

#1 Георги 10.09.2018 07:17

Една лъжа повторена 100 пъти става истина! Порожанов да си седи в Румъния и да брани границата ни, хич да не се е върнал.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!