Обратно към категорията

КНСБ: Новите цени на тока и парното ще увеличат енергийната бедност

   

КНСБ: Новите цени на тока и парното ще увеличат енергийната бедност

С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на топло и електроенергията по данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката днес.
През юни т. г. издръжката на живота достигна до 590 лв., а сега очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв., посочват от КНСБ.
Най-силно засегнати от поскпъвнате според синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2 процента от жилищата са с парно отопление от централен източник. При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лв. повече, което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., изчисляват от КНСБ.
Това от своя страна ще доведе до нарастване на енергийната бедност, прогнозират от синдиката. По данни на Евростат 36,5 процента от българските граждани през 2017 г. не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, при средно за ЕС от 8,2 процента.
Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност /321 лв./ и около 75 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота /590 лв/,  всяко дори и незначително поскъпване на живота неминуемо ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват, посочват от синдиката.
 
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 образ безподобен 11.09.2018 11:17

Тоа народ се не дига нивгъж. Тъй хисторията рече. И кога веднаж се е дигнал, то били няколко села само. И малки градчета подбалкански. Другият народ български се не дигнал. Тоз народ го трепаха, биха, мориха, а той пак за същите изедници гласува. И ти викаш, байно, че щял да се дигне. Туй с очите си да го видя, ни мой го повярвам.

 

 

#1 Tctc 11.09.2018 05:45

И като се вдигне народа и знаете ли как всичко ще се намали ама а да видим кога ще е,защото българина много трае но кипне ли веднъж тежко ви горко. Докато не уморите хората няма да се спрете.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!