Обратно към категорията

Определен е носителят на наградата „Добри Чинтулов“ за 2018 г.

   

Определен е носителят на наградата „Добри Чинтулов“ за 2018 г.

Иван Савов е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов“. Той е определен за носител с гласуване на заседание на Обществената комисия, което се проведе вчера.
Иван Савов е роден в Сливен през 1944 г. Завършва Гимназията за приложни изкуства в града.
В творческата му биография са вписани над 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. За първи път се представя на сцената на Софийската опера през 1974 г. с балета „Легенда за любовта“.
Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера.
От 1991 г. започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал сценично 24 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, както и в Америка и Азия.
Носител е на Сребърна лира през 1987 г., Награда за сценография на Съюза на българските художници през 1982 г., Кристална лира през 2004 г., Златна лира за цялостно творчество. Има над 10 самостоятелни изложби – живопис и сценография.
Негови творби са притежание на Националната галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекционери у нас и в страни като Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.
 
Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2018 г.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!