Обратно към категорията

Празник на баницата в Елхово

   

Празник на баницата в Елхово39 възрастни жени и една четвъртокласничка ще вземат участие в традиционното ,провеждащо се за осми пореден път състезание за направа на тракийска баница насред площада на град Елхово под наслов „Баница вита, два пъти превита“. Инициативата е народно читалище „Развитие 1893“, а идеята хрумнала през 2011 година на проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ, който е родом от тук, уточни организаторката Йовка Димитрова.
В показното точене на 15 септември ще се включат  майсторки от града и 17 околни села, всяка от тях ще има възможността сама да избере каква точно да бъде баницата й: дали да е солена или сладка, дари с овче или с краве, а и с козе сирене.
Можело да се ползват и готови , закупени от магазина кори,със сигурност повечето ще са с точилки, а най-добрите щели да завъртят „дърпани“.
За пръв път в надпреварата се включва малката Никол Пейчева, която почерпила „опит“ от баба си, до сега нито един представител на силния пол не се е решил да мери умения с жените.
Специално жури ще оценя  труда и постиженията на баничарките, наградите са различни, в крайна сметка вкусотиите ще бъдат изядени колективно от зрителите на площада.За настроението на участници и зрители ще се погрижи оркестър „Елхово“ с ръководител Николай Георгиев и солистка Нели Танева.
 
monitor.bg
















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!