На 21 септември се ражда Георги Бенковски!


21/09/18 12:47:11коментари:0На 21 септември се ражда Георги Бенковски!

Родолюбивите българи ще отбележат днес 175 години от рождението на големия революционер Георги Бенковски. Най-големите тържества ще са в Копривщица. Именно там на 21 септември 1843 г. е роден един от ръководителите на Априлското въстание. Бенковски има тежко детство. Неговият баща Грую Хлътев, дребен търговец, умира много рано. Синът му Гаврил след трети клас е принуден да напусне училището и да учи занаят, за да заработва хляба си. 
 
Бъдещият революционер от малък става чирак, а по-късно сам се захваща за търговия и печели добре. Живее в Ориента - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия. Научава седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Увлечен от свободолюбивите идеи, се включва в революционните действия сред българската емиграция. Взима друго име - Георги Бенковски, с което остава в историята. 
 
На 20 април 1876 г. по стар стил в Копривщица е обявено Априлското въстание. Бенковски вдига на оръжие Панагюрище, където по това време се намира, сформира чета и оглавява борбата в целия регион. Убит е в Тетевенския балкан по доноса на предателя дядо Въльо. 
 
Захари Стоянов описва изключително интересно как борбеният Гаврил Хлътев се е сдобил с името Георги Бенковски. „То принадлежи на полски патриот, заточен от руското правителство на остров Сахалин. Този поляк сполучил да избяга от каторгите и стъпил в Япония. Френският посланик го взел под своя защита, защото французите и до днес не са отказали още да дават своето покровителство на нещастните поляци. Той дал на поляка френски паспорт, в който се бележело и името му - Антон Бенковски, за да се върне с него в Европа. Антон Бенковски си избрал за местожителство Турция, така също гореща покровителка на неговите съотечественици, и тръгнал за Цариград. В паспорта му се говорело открито, че той е полски емигрант. Когато пристигнал в Диарбекир, срещнал се случайно със Стояна Заимова, познат вече на читателите. Тоя последният, така също заточеник от турското правителство, бил турил вече намерение да избяга. Като си разправил хала на А. Бенковски, предложил му, ако желае, да отстъпи нему френския паспорт, а той да си извади турско тескере. А. Бенковски склонил и продал паспорта на Заимова за 5 лири. С тоя паспорт Заимов сполучил да избяга в Румъния през 1875 година. Когато нашият Бенковски тръгвал за Цариград през същата година, за да го пали, както споменах вече по-горе, то Заимов му дал паспорта на А. Бенковски, и така нашият Гаврил Хлътев бил принуден да замести своята българска фамилия с поляшка“.
КоментариНай-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

ВЯРВАМЕ В ДОБРОТО! МАДЛЕН ГЕОРГИЕВА ОТ ЯМБОЛ ИСКА ДА ПОМОГНЕ НА АБИТУРИЕНТИ В НУЖДА

ОТНОВО: 13 НЕЛЕГАЛНИ МИГРАНТИ СА ЗАДЪРЖАНИ ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА ОДМВР-ЯМБОЛ

Какво ще е времето до края на февруари?

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол


Най-коментирани новини

ГРАЖДАНИ: ВЪЗМУТЕНИ СМЕ! ОБЩИНАТА УНИЩОЖАВА ЗДРАВИ ДЪРВЕТА В ЯМБОЛ!

АКТУАЛНО: Безумни изисквания заради прането на пари вбесиха бизнеса

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

32-ГОДИШЕН ЗАГИНА ПРИ КАТАСТРОФА КРАЙ ЯМБОЛ

Делник: Община Ямбол осигурява добре платена работа на над 746 душиСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ