Обратно към категорията

Независими ли сме? Като държава…като личности?

   

 Независими ли сме? Като държава…като личности?

На днешния ден празнуваме независимостта на България. В следващите редове няма да разказваме за паметната дата 22 септември 1908 година. Историята трябва да се знае от всички, а независимостта е процес, който трябва да се отстоява във времето. 

 

 Ще напомним само, че прогласяването на Независимостта всъщност завършва делото на българските възрожденци, на борците за Освобождение. 

 

 Независими ли сме 110 години по-късно? 

 
Неизменно, днес това ще е един от най-задаваните въпроси.  

 

 Каква е независимостта на България като член на международни организации и зависими ли ни правят отговорностите, които сме поели? 

 

 Страната ни уж е равноправен член на ЕС, но като че ли остава едно чувство че понякога ни третират като втора категория държава. Различен стандарт за помощи, дори различен състав на един и същи продукти, предлагани на европейския пазар. За съжаление, не в наша полза. 

 

 Ще си позволим да припомним нещо от цитатите на Васил Левски:

 „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

 

 

Суверен ли е народът? Е..по конституция е така.

 

 

Имаме ли самозабравили се политици, които шумно оповестяват реформи и обещават промяна? Или политици и управници са далеч от проблемите на масите, които вечно "нямат пари".

 

 Независимо ли е гражданското общество, което е заобиколено от НПО - та, които често получават нужното финансиране, за да постигат целите на други държави?

 

"Независимо" ли се съгласяваме с това да нямаме тази армия, която имахме преди години и да зависим от чуждата такава? Нима България като държава нямаше да бъде много по-уважавана, ако светът знаеше, че тя пази и брани своята национална независимост? Своите граници?

 

Имаме ли независимо законодателство, съдебна система, администрация..които да работят за нас, гражданите, а не да обслужват интереси на по-висшестоящите. Понякога в страх да не загубят работата си в топлия през зимата и прохладен през лятото кабинет. Независимо от това, че трябва да служат на Народа.

 

Независима ли е и журналистиката ни?  България е на 111-о място в класацията на "Репортери без граници". Докладът оценява свободата на печата в света за 2018 г. сред 180 държави. 

 

 Независими ли сме от собствените си страхове?

 

 Независимостта на един народ не се извоюва с писане на фейсбук статуси и коментари, с цъкане и мрънкане пред телевизорите. Свободата се извоюва с революция.

 

 НЕЗАВИСИМО от всичко.. нека не забравяме, че независимостта е преди всичко състояние на духа. 110 години по-късно - нека се вгледаме в себе си и потърсим отговора на най-важния въпрос: Имаме ли смелостта да бъдем независими? Вярваме, че повечето ще кажат ДА! 

 

А днес е празник…и за съжаление празниците понякога минават незабелязано.Въпреки това поне почивните дни ни напомнят, че празнуваме..





















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!