Независими ли сме? Като държава…като личности?


22/09/18 07:53:11коментари:0 Независими ли сме? Като държава…като личности?

На днешния ден празнуваме независимостта на България. В следващите редове няма да разказваме за паметната дата 22 септември 1908 година. Историята трябва да се знае от всички, а независимостта е процес, който трябва да се отстоява във времето. 

 

 Ще напомним само, че прогласяването на Независимостта всъщност завършва делото на българските възрожденци, на борците за Освобождение. 

 

 Независими ли сме 110 години по-късно? 

 
Неизменно, днес това ще е един от най-задаваните въпроси.  

 

 Каква е независимостта на България като член на международни организации и зависими ли ни правят отговорностите, които сме поели? 

 

 Страната ни уж е равноправен член на ЕС, но като че ли остава едно чувство че понякога ни третират като втора категория държава. Различен стандарт за помощи, дори различен състав на един и същи продукти, предлагани на европейския пазар. За съжаление, не в наша полза. 

 

 Ще си позволим да припомним нещо от цитатите на Васил Левски:

 „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

 

 

Суверен ли е народът? Е..по конституция е така.

 

 

Имаме ли самозабравили се политици, които шумно оповестяват реформи и обещават промяна? Или политици и управници са далеч от проблемите на масите, които вечно "нямат пари".

 

 Независимо ли е гражданското общество, което е заобиколено от НПО - та, които често получават нужното финансиране, за да постигат целите на други държави?

 

"Независимо" ли се съгласяваме с това да нямаме тази армия, която имахме преди години и да зависим от чуждата такава? Нима България като държава нямаше да бъде много по-уважавана, ако светът знаеше, че тя пази и брани своята национална независимост? Своите граници?

 

Имаме ли независимо законодателство, съдебна система, администрация..които да работят за нас, гражданите, а не да обслужват интереси на по-висшестоящите. Понякога в страх да не загубят работата си в топлия през зимата и прохладен през лятото кабинет. Независимо от това, че трябва да служат на Народа.

 

Независима ли е и журналистиката ни?  България е на 111-о място в класацията на "Репортери без граници". Докладът оценява свободата на печата в света за 2018 г. сред 180 държави. 

 

 Независими ли сме от собствените си страхове?

 

 Независимостта на един народ не се извоюва с писане на фейсбук статуси и коментари, с цъкане и мрънкане пред телевизорите. Свободата се извоюва с революция.

 

 НЕЗАВИСИМО от всичко.. нека не забравяме, че независимостта е преди всичко състояние на духа. 110 години по-късно - нека се вгледаме в себе си и потърсим отговора на най-важния въпрос: Имаме ли смелостта да бъдем независими? Вярваме, че повечето ще кажат ДА! 

 

А днес е празник…и за съжаление празниците понякога минават незабелязано.Въпреки това поне почивните дни ни напомнят, че празнуваме..
КоментариНай-четени новини днес


От 17 декември пускат електронните винетки. Какво трябва да знаем:

ПОРЕДНО ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ В ЯМБОЛ

БАБХ: Плодовете и зеленчуците са качествени

2019 г. идва с ценови шок

ВАНДАЛИ ПОСЕГНАХА НА КОЛЕДНАТА УКРАСА НА СЛИВЕН


Най-коментирани новини

Пчеларите излизат на протест

От 17 декември пускат електронните винетки. Какво трябва да знаем:

НА 9 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ

Климатолог: Няма да има сняг за Коледа

ТРИМА МЛАДЕЖИ ЗАГИНАХА ПРИ КАТАСТРОФА КРАЙ СТАРА ЗАГОРАСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ