Обратно към категорията

Очаквайте директно включване от Бургас - 16 октомври, около 9:30 ч.! Митинг в защита на български граничари

   

Очаквайте директно включване от Бургас - 16ти октомври, около 9:30! Митинг в защита на български граничари

Утре, 16 октомври, в 10:00 часа пред бургаският съд отново ще се изправят граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които защитиха българската граница от турски бракониери. 20 минути преди делото, хора, подкрепящи полицаите ще се съберат на митинг в тяхна подкрепа, който ще се проведе пред съдебната палата.

Екип на радио и ТВ 999 ще бъде на мястото и ще предава на живо. 
 
Митингът е организиран от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ).
"Призовавам всички, които милеят за България, да дойдат и да защитят нашите момчета, така както те защитиха границата ни. В противен случай, те ще бъдат изпратени на курбан. Турският съд ги иска в затвора до живот, освен това настоява Мишо Цонков да плати 400 хиляди лева кръвнина за убития бракониер. Апартаментът му е запориран. Тези момчета са изпълнили своя граждански и служебен дълг, сега е наш ред да се опълчим срещу турската наглост и безхаберието на българските институции“, каза пред Burgas24.bg лидерът на ОЗБГ Стефан Петров.
 
Припомняме, че преди четири месеца, когато сагата с нашите граничари бе подновена, Михаил Цонков изрази надежда, че българската държава ще спази обещанието си и ще ги защити.
 
Във вторник цялата документация по делото ще бъде изпратена в Турция, където вероятно ще бъде гледан процесът срещу четиримата българи. Ако бъдат признати за виновни, не е изключено да бъдат поискани с червена бюлетина.
"В процедурата, в която се намираме в момента, имаме пълното право да представяме доказателства, които да стигнат до турския съд и да бъдат обсъдени при провеждане на същинското съдебно следствие. Ние ще се възползваме от това си право“, коментира в ефира на Нова телевизия адвокат Росен Кожухаров.
 
"Искам да изразя своята благодарност на Върховната касационна прокуратура и на главния прокурор, от които получихме пълно съдействие за снабдяването ни с много важни писмени доказателства, които ще представим във вторник на вниманието на българския съд и в последствие на турския“, добави той.
 
"След като съдебната поръчка бъде изпълнена по реда, предвиден в закона, ще бъде препратена в Турция и решаващият съд ще насрочи разглеждане на делото съобразно турското законодателство. Трудно ми е да ви кажа кой ще защитава там българите, защото доколкото ми е известно не се предвижда възможност български адвокат да представлява наши граждани пред съд в Турция“, заяви юристът.
"Миналата година главният прокурор ни увери, че нямаме основание за притеснение, защото държавата е зад нас. Тази година го уведомих, че дъщеря ми учи в Германия и го питах дали мога да отида да я видя като си нося решението на Европейския съд, а той ми каза, че не е желателно да напускам страната. Как да разбирам това“, пита Николай.
 
"Как в тази държава, която ни уверява, че са зад нас, няма един правен отдел, който да поеме нещата и да изпрати документи, решения на българския и на Европейския съд? Аз съм си изпълнил своя дълг – пазил съм границата и съм я опазил. Нека държавата да поеме някаква отговорност и да ни помогне“, призова той.
 
"Чувствам се като затворник като не мога да излизам от България. Уверенията са само на думи. Не сме видели засега действия“, споделя Живко.
 
"Има запор върху имущество, което е от преди 10 години. От 2009 г. имам възбрана върху собствен имот с оглед на бъдещи вземания. Остава неизвестно дали ще го имам този апартамент, или не“, разказа Мишо Цонков.
 
Баща му пък призова държавата да се позове на договора, който е сключен между България и Република Турция за взаимно признаване на издадени съдебни решения. Нека управляващите да застанат твърдо на позицията си и да поискат от съседната страна въз основа на този договор да прекратят цялото съдебно производство срещу граничарите ни, добави той.
 
Очаквайте подробности в директното ни включване от Бургас във ФБ страницата на радио 999 и в ефира на ТВ 999 - около 9:30 часа на 16 октомври (вторник)














Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!