Обратно към категорията

Книга за ямболския коледарски буенек ще представят нейните автори

   

Книга за ямболския коледарски буенек ще представят нейните автори

Книга за спецификата на ямболския коледарски буенек ще представят нейните автори фолклористите проф. Георг Краев и проф. Николай Ников на 26 октомври в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър.
Изданието "Ямболската Коледа" е научно изследване на коледуването в града, на неговата уникалност и в същото време многообразие и колорит. В него са включени теренно етнографско проучване, стари снимки, нотирани песни и свирни, както и хореографско описание на единствената в страната традиция на танцуващи коледари.
Според авторите тази традиция има вековна история, но през годините остава характерна единствено за Ямбол. Ежегодният фестивал "Ямболски коледарски буенек" вече е защитен пред Патентното ведомство и е регистриран като запазена марка, заедно с логото на фестивала.
Представянето на книгата ще бъде на 26 октомври от 16.00 часа на територията на Етнографския комплекс в най-стария квартал на града – „Каргон“, откъдето и води началото си традицията на танцуващите коледари. Премиерата ще бъде съпътствана от уъркшоп с представяне на характерните елементи на танца от водещи коледарски групи.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 Страхил 30.10.2018 03:06

В общината ги подаряват. По-добре питай колко струва издаването и.

 

 

#1 Димитър Димитров 29.10.2018 14:09

От къде може да се закупи книгата ?


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!