Обратно към категорията

Сливенската пожарна служба навърши 140 години

   

Сливенската пожарна служба навърши 140 години

снимки
С впечатляващи демонстративни действия по пожарогасене и спасителни действия Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен отбеляза 140 години от основаването на пожарното дело в града под Сините камъни. 
Гражданите и гостите на Сливен имаха възможността да наблюдават професионалните действия на пожарникарите и спасителите от РДПБЗН-Сливен в ситуации по спасяване на пострадали при пътно произшествие, спасяване на пострадал при пожар от покрива на обществена сграда, различни техники  и способи при гасене на пожари в сгради и моторни превозни средства. Беше демонстрирана добрата екипна работа на пожарникарите, спасителите, Центъра за спешна медицинска помощ, доброволците  от Българския червен кръст и доброволците от противопожарен екип към село Стара река. В демонстрацията се включиха и децата от отряд „Млад огнеборец” при ІІ-ро ОУ”Христо Ботев”, които представят Сливен в регионални състезания на младежките противопожарни отради „Млад огнеборец”.  
 
На днешната дата в далечната 1878 година с решение на тогавашния Градския управителен съвет в Сливен се създава първото следосвобожденско противопожарно формирование. С това си действие нашите предци, изграждащи съвременна България, съзнават важността на пожарното дело, като важна част от мерките за опазване на живота и имуществото на гражданите. Постепенно пожарната команда се разраства, отговорностите на членовете й растат, което налага да се приемат задължения на пожарникарите. Повечето от тях са актуални и днес: „Всеки пожарникар трябва да изпълнява длъжността си точно, честно и усърдно;  длъжен е  винаги да спазва такова поведение, което е достойно за призванието му.” 
„Сега, когато правим равносметка на изминалите 140 години, стъпвайки на постиженията на нашите предци и работейки ежедневно и усърдно за преодоляване на съвременните предизвикателства, мисля че днешните служители на пожарната служба в Сливен с гордост могат да заявят, че неотменно ще следват заветите на първите и ще отдават всичките си сили за това жителите на града и общината да се чувстват по-сигурни и защитени”. С тези думи комисар Владимир Демирев директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен посрещна официалните гости, служители, ветерани и граждани в зала „Сливен” на тържественото събрание по повод празника. 
„За мен е чест да участвам в празника и да споделя радостта ви, защото съм част от този град и неговите успехи са и мои успехи”, каза в приветственото си слово Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. „Искам да се обърна към вас със следните думи от Библията-„ …аз спя, а моето сърце бди””. Това важи за всички, каза още той,  които бдят над спокойствието и сигурността на хората. 
Официални гости на празника бяха още кметът Стефан Радев, заместник кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, председателя на Общинския съвет Димитър Митев зам.-директора на ОДМВР-Сливен комисар Иван Русев, директора на ТД ДАНС Николай Чиликов, началника на отдел „Сигурност и управление на кризи” Снежана Кънева, ръководители на „Центъра за спешна медицинска помощ”, „Българския червен кръст”, кметове, ветерани и бивши ръководители на  пожарната в града. 
 
„Позволете да изкажа благодарност, че и днес пазите с достойнство името на вашата мъжка професия и сте винаги на първа линия, когато има хора в беда”, каза в поздравителен адрес за празника областният управител Чавдар Божерски. 
Кметът Стефан Радев се обърна към огнеборците с обещание за нова сграда, която да стане най-добрата в страна.  В своето обръщение към ръководителите и служителите в РДПБЗН-Сливен той изрази  уважението си към тяхната всеотдайност, неуморен труд и високата отговорност, която носят.
Директорът на РДПБЗН в Сливен комисар Владимир Демирев връчи възпоменателни плакети  по случай празника на официалните гости и на бивши ръководители, оставили своя отпечатък в историята на пожарното дело  в града - офицер от запаса полковник Атанас Начев началник на отдел „Противопожарна охрана” към ОУ МВР-Сливен за периода 1976-1988, офицер от запаса полковник Генчо Генчев началник Пожарна служба в Сливен 1961-1966, офицер от запаса полковник Иван Бозуков началник Пожарна служба в Сливен 1982-1990 и зам.-директор по противопожарна охрана към РДВР-Сливен през 1990-1992, комисар Стефан Маринов директор на РДПБЗН-Сливен през 1992-2015 и офицер от запаса полковник Станьо Денков началник на Пожарна служба- Сливен за периода 1990-2002.
Във фоайето на зала „Сливен” беше открита изложба на исторически снимки, документи и противопожарно оборудване.
            
РЕГИОНАЛЕН ГОВОРИТЕЛ НА ОДМВР:
ГР.СЛИВЕНПЪРВОЛЕТА МАНДИНСКА
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!