Обратно към категорията

НЕОБОЗНАЧЕН РЕМОНТ НА НАТОВАРЕН ПЪТ В ЯМБОЛ! БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!

   

НЕОБОЗНАЧЕН РЕМОНТ НА НАТОВАРЕН ПЪТ В ЯМБОЛ!  БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!

видео
"Как е възможно да не се поставят знаци, че се извършва ремонт на Крайречния булевард в Ямбол. Пътят е много натоварен!"
С този въпрос зададоха по-рано днес слушатели на 999.
И допълниха - "трябва ли да стане ПТП, за да се вземат мерки. В тъмната част на денонощието положението става още по-сериозно".
 
За тези от вас, които са пострадали в резултат на дупка на пътното платно - добавяме важна информация. 
Оказва се, че жителите на големите, а и на малките градове в страната вече все по-често си търсят правата и съдят общините за несвършени отговорности.
 
Ако върху автомобила ви са нанесени имуществени вреди, то тези вреди подлежат на обезщетяване от собственика на пътя или от задълженото да поддържа и ремонтира пътя лице. Това са съответната община по отношение на поддържането и ремонта на общинските пътища и Агенция „Пътна инфраструктура” – за републиканските пътища.
 
Какво трябва да направим, за да потърсим правата си при такива случаи?
 
Първо, след попадане в необезопасена дупка на пътното платно, трябва да повикаме служител на КАТ, който да състави протокол за настъпването на ПТП. Така протоколът представлява официален документ, при наличието на който се установява настъпването на самото ПТП. Ако пък автомобилът не е в състояние да се придвижи на собствен ход, дори произшествието да е само с един участник, служителите на КАТ са длъжни да посетят мястото на произшествието и да съставят протокол за настъпване на събитието.

За да докажем противоправното деяние от страна на общината или агенцията, задължена да поддържа републиканските пътища, е необходимо да се установи собствеността върху конкретния участък от пътя, а именно дали пътят е общински или републикански.

В чл. 29-32 на Закона за пътищата се уреждат задълженията между Агенцията, общините и частните собственици. Там се споменава, че „Изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община“.

Също така, важно е да се знае, че в случай на претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдание на пострадалото лице, в резултат на попадане в необезопасена дупка, отново може да бъде ангажирана отговорността на собственика на конкретния участък от пътната мрежа.
 
Справка в Интернет показва десетки решения по различни заведени от гражданите и спечелени от тях искове срещу съответните общини поради нараняване цялостта на автомобила вследствие на попадане на дупки и прочее.












Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!