Обратно към категорията

Сега: Агенцията по храните откри организирана престъпност в овцеферма

   

Сега: Агенцията по храните откри организирана престъпност в овцеферма

Сагата с чумата по дребните животни продължава вече пети месец. А поведението на Българската агенция по храните (БАБХ) вече придобива трагикомичен оттенък, след като стана ясно, че тя призова главния прокурор да разследва дали зад малката ферма в село Болярово, която отказа козите и овцете да бъдат избити, не се спотайва ОПГ - организирана престъпна група.

Нещо повече, БАБХ настоява Наказателният кодекс спешно да бъде допълнен с нов текст, който да преследва "лоши практики в отглеждането на животни".

В отговор на въпроси, изпратени от в. "Сега", агенцията обяснява, че фермата в Болярово е нелегитимна и регистрацията й е отнета. Според БАБХ няма съмнение, че животновъдният обект е огнище на болестта. Пробите, взети през юни, показват наличие на инфекция с вируса на чума, гласят писмените отговори, подписани от шефа на агенцията Дамян Илиев. Ето защо от БАБХ са поискали прокуратурата да провери дали стопаните от Болярово не са ОПГ.
Заподозряната от Илиев ферма е собственост на Ана Петрова и Тодор Димитров, които твърдят, че животните им не били болни. Пред стопанството вече трети месец има лагер на протестиращи, които подкрепят собствениците и не допускат външна намеса.
Кризата с чумата прерасна и в политическа драма, а информационното затъмнение от страна на БАБХ накара стопаните да се усъмнят в достоверността на пробите за чума по животните им. Агенцията предприема поредна противоречива стъпка за справяне с болестта, която отдавна трябваше да е овладяна.
В писмото си до главния прокурор изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев твърди, че "саботирането на мерките може да застраши и безопасността на населението. При всички случаи действия, подобни на видените в град Болярово, са заплаха за националната сигурност!", гласи текстът. В обръщението си към прокуратурата БАБХ моли за съдействие и предприемане на мерки срещу действията на защитниците на фермата. И настоява да "се инкриминират лошите практики при гледане на животни, възпрепятстване на контролните функции в държавата и умишлено разпространение на заразни болести при животните". Шефът на агенцията иска да се потърси административна и финансова отговорност на защитниците на фермата, тъй като пречели на работата на ветеринарите и създавали излишни разходи за бюджета заради увеличения брой проби и появата на нови огнища. Според него трябва да се търси и съдебна отговорност и да се забрани отглеждането на животни от хора, които са "заплаха за здравето и живота на животните и/или хората". Междувременно към средата на септември стана ясно, че 8 от животните във фермата на Ана са умрели. Собственичката  обясни, че това се е случило в резултат на преяждане. Според Илиев малко вероятно е това да е така. "Дори и да приемем, че животните умират от преяждане, това може да се счита за нарушаване на хуманното отношение към тях. Трудно ми е да приема подобна версия поради факта, че обектът и животните в него са под постоянен контрол и охрана от стопаните." ЗАБРАНА Междувременно Европейската комисия наложи допълнителни рестрикции по отношение на движението на дребни преживни животни и продукти от тях на целите територии на областите Бургас, Ямбол и Хасково. Според БАХБ това се налага заради фермата в Болярово и отказа на стопаните й да я закрият. Търговията с месо и мляко от тях може да се случва само със заповед на директора на БАБХ. Тя става в рамките на трите области, като за целта се използва здравен и идентификационен етикет.
 
Източник: segabg.com




Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 аб 03.11.2018 18:05

До кога ще търпим тези глупаци... Хора опомнете се

 

 

#1 Ран-Ът 03.11.2018 15:14

„Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Нострадамус за Апокалипсиса…. Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. Най-уязвимата част от населението – децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези „благини“ могат да породят силни обществени сътресения. За това трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета – това прокобва поверителната част от плана Ран-Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, като ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака.“ Намаляване на българите до 5 млн. На 117-а страница от поверителната част на програмата се казва, че българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души. Още тогава, началото на 90-те години, се прогнозира появата на цигари ментета, алкохол менте, хора, които ще ровят в кофите за боклук…. – Къде изчезват 3-те милиона българи според плана? Гоним ли ги? Това аз не можах да разбера. Най-вероятно е предвидено разселване по света и измиране, стопяване на нацията. Случва се в момента. – Собствеността на тия 3 милиона в чии ръце отива? Собствеността на хората отива в други ръце – Какво следва от загубването на собствеността? … Следва ново робство. В т.нар. „бял свят“, за да изплащат. Цял живот са роби на заемите… А у нас все още твърде много хора имат собственост, апартаменти, вили, а това ги прави относително независими.“ Последователно бяга ликвидирани селското стопанство, промишлеността, транспорта (речен, морски ивъздушен), военно-промишления комплекс, телекомуникациите и атомната ни енергетика.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!