Обратно към категорията

Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплати

   

Жените работят 2 месеца без пари спрямо мъжките заплатиЖените работят два месеца безплатно спрямо възнагражденията на мъжете. Това показва анализ на Европейската комисия по повод днешния Ден на равното заплащане.
От днес до края на годината жените в Европейския съюз символично ще работят без заплата, за разлика от противоположния пол.
Възнагражденията на мъжете в ЕС продължават да са средно с 16 на сто по-високи. Сходни са и показателите у нас – жените получават около 14% по-ниски заплати.
Нивото на заетост при жените също е по-ниско. Това, в комбинация с по-ниската заплата, води до натрупване и така разликите в пенсиите достигат близо 37%, а това поставя възрастните жени в значително по-голям риск от бедност.

Стела и Васил са на една и съща позиция – ръководят екипи.
"Мъжете според мен са по-склонни да искат повишение или увеличение на заплатата, докато жените не толкова", каза Стела Стефанова пред bTV.

"Исках да ме повишат още на първия месец. Това стана не мисля, защото съм мъж, а заради резултати", категоричен е Васил Гогов.

В компанията работят 40 души, като съотношението жени – мъже е 60 към 40. Управителката е категорична, че заплатите се определят според качествата и позицията, но не и спрямо пола.

"Смятам, че е много дискриминативно и консервативно, защото някога се е е смятало, че мъжът поема семейния бюджет, докато сега много жени се справят сами с това предизвикателство и не виждам причина да го правя", заяви Елена Леви, управител на фирма.

В много от компаниите обаче стереотипът, че мъжът е глава на семейството, е определящ за възнаграждението, казват експерти в подбора на персонал, а и жените често се съгласят да работят за по-малко пари.

"По-често жени в по-високи позиции споделят, че са заплатени не по същия начин, както мъже на тяхното ниво. При по-ниските позиции няма чак такова разделение", каза Надя Василева – управител на фирма за подбор на персонал.

Разликата в заплащането между половете е във фокуса и на Европейската комисия, тъй като води до загуби за икономиката.

"Жените са повече от 60% от висшистите и е логично да получавт по-високи позиции и съответно заплати. В противен случай се пропиляват таланти и инвестиции", смята Вера Юрова, европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете.
Еврокомисията ще обсъжда как да се подобрят разпоредбите, свързани с равното заплащане.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!