Обратно към категорията

Кметове търсят спасение във възраждането на проекта "Странджа-Сакар"

   

Кметове търсят спасение във възраждането на проекта "Странджа-Сакар"

От години кметове на общини в Странджа и Сакар настояват да се възроди идеята, придобила известност като проекта „Република на младостта“. В това те виждат единственото спасение да се спре непрекъснатото  обезлюдяване на един от най-красивите райони на страната. 
През 1982 г. тогавашният Министерски съвет приема 22-ро постановление. С него се дават редица привилегии на желаещите да се заселят в изостанали и обезлюдени райони на страната каквито са и пограничните райони Странджа и Сакар, припомня кметът на Община Болярово Христо Христов.
В началото проектът постига целите си. Привлечени от стимулите, които им се предоставят, в малките погранични общини се заселват хиляди млади семейства. Районът придобива известност като „Република на младостта“. 
Днес 36 години по-късно малките градове и села в Странджа и Сакар са обезлюдени отново, въпреки че красивата и чиста природа привлича все повече туристи. За да съживят района, от няколко години кметовете на 5-те общини Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново настояват за възраждане на проекта „Странджа – Сакар“. 
"С всяка една изминала  година тенденцията става все по-страшна. В Болярово годишно се раждат по 25 -30 деца, а почиват 120- 130 души. Първо в Тополовград проведохме среща, после в Болярово, мисля, че и в Малко Търново, всички общини да обсъдим и да си подадем исканията как да се стимулират хората да дойдат и живеят в района",  допълва Христо Христов.
Кметът на Болярово е наясно, че без стимули за младите хора, районът ще продължи да се обезлюдява. 
"На  първо място трябва да ползват някакви преференции, данъчни облекчения, ако щете и някакви еднократни стимули. Едно време по постановлението на семейство се даваха по 5 хил. лв. на домакинство, което иска да се засели. Стимули и към общините, например целево и целенасочено определени проекти да бъдат одобрени и реализирани - за инфраструктура, за пътища, за изграждане на канализация в селата..."  
Христов допълва, че по предложения и идеи на кметовете на петте погранични общини има изготвена програма с антикризисни мерки, подобна на програмата за подпомагане развитието на Северозападна България. По груби изчисления за прилагането ѝ са необходими около 70 милиона лева. Вече две години обаче програмата отлежава в нечий кабинет на Министерството на регионалното развитие. 
А районът продължава да се обезлюдява…..още по-бързо сега, след като заради болести по животните бяха унищожени стадата и поминъкът на десетки семейства.
 
 
Източник: bnr.bg
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!