Обратно към категорията

От БАБХ увериха, че личните стопанства не попадат под мярката за отглеждането на животни в нерегистриран обект

   

От БАБХ увериха, че личните стопанства не попадат под мярката за отглеждането на животни в нерегистриран обект

Личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект. Това обяви в ефира на БТВ д-р Александра Митева, експерт от БАБХ. Идеята бе оповестена като мярка срещу разпространението на птичи грип.
„Говорим само за стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел”, категорична беше тя. По думите ѝ има изключително много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици. А например при кокошките в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50. Когато едно стопанство продава продукция, то трябва да бъде регламентирано и под официален контрол, защото това е риск от разпространението на заболявания", категорична беше д-р Митева.
Тя изтъкна, че идеята е на ниво обсъждане, но определено има нужда от по-строги мерки предвид епизоотичната ситуация, в която се намираме. „Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки”, отбеляза Митева.
С тази мярка бихме искали да създадем нормална атмосфера на бизнеса с животни, допълни експертът.
 
В хасковското с. Малево Надежда Михайлова отглежда кокошки за лична консумация. „Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара”, смята тя.
Според нея хората на село с 200 лв. не могат да преживяват, ако не си отглеждаме животни и зеленчуци в градината. „Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа”, категорична е Надежда Михайлова. Тя допълни, че не вярва на лабораториите в България.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!