Обратно към категорията

ДОБРОВОЛЦИ ОТ ДЕТСКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ПРОВЕДОХА ЧАС ПО ЛИЧНА ЗАЩИТА

   

ДОБРОВОЛЦИ ОТ ДЕТСКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ПРОВЕДОХА ЧАС ПО ЛИЧНА ЗАЩИТА

+снимки
В Сливен се проведе петото по ред занятие с доброволците от Детско полицейско управление. В проекта участват децата от  ІV-б клас в ІІІ-то ОУ „Д-р Ив.Селимински“ в града под Сините камъни. 
Под ръководството на полицейски служители доброволците се запознаха с основни техники на лична защита. Това е първото от поредица занятия, в които децата ще се научат освен да защитават себе си и как да овладяват агресията. Стремежът е да се създаде отношение към спорта, който от своя страна изгражда дисциплина. Трима от доброволците се занимават сериозно с бойни спортове. Една от тях е Елена Атанасова, която казва, че е станала доброволец, защото желанието й е един ден да стане истински полицай. Тя тренира карате от близо четири години, като през месец октомври на национално състезание в град Бургас е станала първа в своята група. Програмата Детско полицейско управление предвижда нваученото в часовете доброволците ще предадат на своите връстници.   
Миналата седмица те се запознаха с ролята на служебното куче в полицейската работа. Как се обучават, за какви дейности се използват и как помагат на полицая да се справи в критични ситуации. Доброволците наблюдаваха действията на  белгийската овчарка Ян при залавяне на нарушител и изпълняване на команди.  
От старта на програмата доброволците са провели четири занятия – „Запознаване с проекта и основни дейности на МВР“, „Спортно хулиганство“ с инспектор от Териториална полиция, „Вредата от тютюнопушенето и алкохола“ с представител на РЗИ-Сливен, „Използване на служебни кучета в полицейската работа“ инспектор от Охранителна полиция. До края на годината ще се проведат още 6 занятия по „Оказване на долекарска помощ при различни ситуации“, „Безопасност на движението по пътищата“, Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, и две занятия по „Здраве, етика и право“.  
Обучението по програмата стартира в края през месец октомври в четири училища в област Сливен – по едно в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. То е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст, неправителствени организации и други. Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината; своите права и отговорности пред обществото; работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях. Основната цел на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в  страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.
Програмата Детско полицейско управление е предвидена за реализиране от служители на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“, „Криминална полиция”, „ПБЗН“, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. 
Темите за обучение и занимание са подготвени и представени съобразно възрастовите  особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура.
Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Заниманията се провеждат в рамките на един астрономически час веднъж седмично, като е предвидено да продължат до началото на месец юни. 
ОДМВР - Сливен









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!