Обратно към категорията

ЕВРОПА ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСОВИ ОПАКОВКИ ОТ НАЧАЛОТО НА 2019

   

ЕВРОПА ЗАБРАНЯВА УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ОПАКОВКИ ОТ НАЯАЛОТО НА 2019

Ще пием ли кафе в чаши от овесени ядки, както деутатите?
Решението на Европейския парламент за забрана на еднократните пластмасови опаковки предизвика множество коментари у нас. Потребителите са склонни да се откажат от тях, докато производителите се надяват забраните да влязат в сила възможно най-късно, за да могат да преоборудват производствата си.
Европарламентът забрани употребата на 10 пластмасови продукта, сред които еднократни чинии и прибори за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши и други.
Всяка страна - членка трябва сама да реши с какви законодателни промени и как да ги приложи. От екоминистерството заявиха, че България участва в преговорите и това тепърва ще се изяснява.
Ресторантьори и продавачи на бързи храни признават, че пластмасовите опаковки са практични, удобни и по-евтини, но не са здравословни, а и замърсяват околната среда.
И потребителите са готови да се откажат от еднократните пластмасови опаковки в замяна на по - чиста околна среда.
Производители на пластмасови опаковки у нас отказаха коментар с мотива, че ще изчакат решенията на правителството. А от Асоциация "Активни потребители" смятат, че приетите вчера забрани вече са закъснели.
Депутатите от комисията по околната среда и водите вече дадоха пример и отказаха пластмасовите чаши. По време на заседанията кафето се сервира в чаши, изработени от овесени ядки, които могат да се ядат.
Как точно ще бъдат приложени забраните за пластмасовите опаковки у нас ще зависи от преговорите в Брюксел. Очакванията са те да влязат в сила от 2019 г.
Източник: БНТ











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!