Обратно към категорията

Започват коледните пости. Ето какво трябва да знаем

   

Започват коледните пости. Ето какво трябва да знаем

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.
За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през XII век след Хр.
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син.
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

Медицината е доказала, че постът е полезен за тялото. Има и експерименти с болни, които показват, че вярващият човек се възстановява с пъти по-бързо от атеиста. Лекари твърдят, че постите носят положително мислене, което се отразява благоприятно както на вярващия, така и на хората около него. И най-важното. Всеки духовник ще ви каже, че хранителният пост е безсмислен без духовния. В четвъртък започва Рожественският пост. Или Коледният, както е по-популярен. Според устава на Българската православна църква е вторият по продължителност след Великия пост преди Възкресение Христово. Рождественският продължава 40 дни и не е така строг както Великия и Богородичния.

В навечерието на поста в сряда са Рождественските заговезни. Това е денят на взаимното опрощение. За последно преди Коледа се консумира блажна храна - мляко, месо, масло, сирене, яйца През първата седмица на Рождественския пост, както и от 20 до 24 декември се яде само растителна храна с олио. Зърнени храни, зеленчуци, плодове и нищо друго. През останалите дни, но без сряда и петък, са разрешени и безгръбначните животни, които също се приемат за постна храна. Това са охлюви, миди, октоподи и други подобни.
На 21 ноември (Въведение Богородично) и на 6 декември (Никулден) се яде риба. Това е правилото за храната при миряните. В манастирите например постът е много по-строг. Има 6 степени на строгост: 
1. Всичко, освен месо 
2. Вкусване на риба 
3. Гореща храна с растително масло 
4. Гореща храна без мазнина 
5. Студена храна без мазнина и без топли напитки 
6. Пълно въздържание от храна
В дните, когато се разрешава риба, е позволена и гореща храна, приготвена с растителна мазнина. За спазване на по-строг пост в определени дни е необходимо благословението на свещеник. Преди Рождественския пост, пък и на останалите вярващият човек се готви за изповед и причастие. Тогава трябва да уточни с изповедника как да пости. Хронично болните питат лекаря си и казват мнението му на свещеника. Според медици постите не са препоръчителни в няколко случая: 4 остри заболявания на дванадесетопръстника и стомаха; 4 хроничен панкреатит; 4 заболявания на черния дроб и жлъчката; 4 онкологични и хематологични заболявания. Освен това постите не са препоръчителни за бременни, кърмачки, деца или хора, които се възстановяват след тежки операции. Църквата е демократична в това отношение.
40-дневният Рождественски пост е утвърден едва през ХII в., а празникът Рождество Христово в източните църкви е от 380 г. Определен брой постни дни непосредствено преди Рождество Христово е имало още от времето, когато празникът бил честван заедно с Богоявление. Св. Теофил Александрийски говори за 12-дневен пост по това време. По-късно, когато цялата ъърква започнала да отбелязва Рождество Христово отделно от празника Богоявление, Богоявленският пост бил сведен до един ден. В западните църкви постът преди Рождество Христово бил от една до няколко седмици. В беседата си в памет на мъченик Филосторгий св. Йоан Златоуст говори за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му обаче постепенно нараствал и по времето на св. Теодор Студит, починал през 826 г., станал 40.
Духовният смисъл на поста е най-важен Истинският пост е свързан с молитва и покаяние, с въздържане не само от храна, но и от пороци. Не се прави секс, не се ходи по купони, на кино. Постът е духовно очистване на сърцето от греха, гордостта, блудството, чревоугодието, сребролюбието, раздразнението. Постът не е цел, а средство, което ни е дадено, за да можем да смирим своята плът и се очистим от греховете. Без молитвата и покаянието постът не би се отличавал от една обикновена диета. При неправилно отношение към поста, без разбиране на неговия истински смисъл той може да стане вреден. Неразумният пост често води до раздразнителност, злоба, нетърпеливост, суета, самонадеяност, гордост - всичко това, от което трбва да се освободим в тези дни. Рождественският пост е подготовка за празника, следване на примера на Христос да бъдем смирени, възвишени и да вършим добри дела.
 
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!