Обратно към категорията

ОПУСТОШИТЕЛНО ЦУНАМИ В ИНДОНЕЗИЯ. НАЙ-МАЛКО 168 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ

   

ОПУСТОШИТЕЛНО ЦУНАМИ В ИНДОНЕЗИЯ. НАЙ-МАЛКО 168 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ

Най- малко 168 души са загинали, а над 745 са ранени, след като вълната заля бреговете на островите Ява и Суматра. Предполага се, че е предизвикана от изригване на вулкана Анак Кракатау. Разрушенията са огромни.
Цунамито е ударило бреговете на Ява и Суматра в 21:30 местно време. Вълната е помела хора и сгради, преобърнати са коли, изтръгнати дървета. Пътищата са блокирани от отломки.
Опустошени от вълната са островите около Зондския проток - свързващ Яванско море с Индийския океан. Властите предупреждават, че броят на жертвите ще расте. Местните и туристите в тази част на Индонезия са предупредени да стоят далеч от брега. Спасителни екипи се опитват да достигнат най-тежко пострадалите райони.
Вълната е била неочаквана, преди това не е имало предупреждение за опасност. Според агенцията за борба с бедствията на Индонезия, възможно е цунамито да е предизвикано от подводно свлачище след изригването на вулкана Анак Кракатау. Властите обясниха, че тревогата за опасност от цунами се задейства само когато то е предизвикано от земетресения и липсва система за засичане на подобни явления при вулканична активност.
Анак Кракатау е вулканичен остров, появил се след изригване през 1927 година. Той се активизира през последните месеци и периодично бълваше лава, а вчера е изригнал, половин час преди вълната да удари брега. Изригването на вулкан може да причини свлачище под водата, при което земната маса избутва водата и така се образува гигантска вълна.
 
Индонезия вече познава ужаса на подобно бедствие. На 26 декември 2004 година в резултат на цунами в Индийския океан, предизвикано от земетресение, загинаха 226 000 души в 13 страни, от тях - близо 120 000 в Индонезия. 
Няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, съобщиха от Министерството на външните работи.
 
Посолството на България в Джакарта следи обстановката и е на разположение за информация, координация и съдействие, ако е необходимо, на денонощния телефон:
+62 812 9600 0691

Източник: БНТ










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!