Обратно към категорията

Бабинден в община Тунджа

   

Бабинден в община Тунджа

+снимки
На 21 януари, с много веселие и пожелания за здраве, в тунджанските села отбелязаха Деня на родилната помощ, известен в народния календар като Бабинден, пресъздавайки обичаи, свързани с празника.
В село Ботево, Народно читалище „Хр. Ботев-1928 г.” и Пенсионерски клуб „Златна есен” организираха тържество, а негови гости бяха медицинската сестра Радка Белева и акушерката Татяна Сидунова. 
По стара българска традиция „поливането“ бе от най-младата булка  Златина Паунова - майка на малката Дария. Самодейки от Групата за автентичен фолклор поздравиха с песни присъстващите. Празникът продължи с конкурс за „Най-сръчна баба“, танци, веселие и много усмивки. 
В пенсионерски клуб „Надежда", с. Бояджик, отпразнуваха деня, като почетоха дългогодишния медицински работник - акушерката Стоянка Писарова, а най-младата майка от селото - Пламена Иванова, извърши обичая „поливане на бабата“. 
В Дневен център за стари хора село Генерал Инзово потребителите пресъздадоха обичай, наречен „Смигал”, посветен на най-хубавото събитие в живота на семейството - раждането на дете. Характерно за българската традиция е изговарянето на добри думи и благопожелания. Точно това се е случвало ден след раждането на дете. В дома, където е родено, се канят гости, като най-важна е кръстницата. Всяка поканена жена идва, за да види бебето, да му донесе златна паричка и да каже добра дума за бъдещия му живот. Кръстницата благославя новороденото и му дава наниз с жълтици, който момчето като стане ерген, да даде на невястата си. В това време останалите жени приготвят т.н. смигал – традиционна питка, която се натрошава на много ситно, омесва се с олио и захар и се раздава на всички в къщата, за да е сладък живота на детето. По повод празника в Центъра бе подредена изложба под надслов „За началото на живота”, показваща пелени, поеви, валенца и дрехи за новородени от началото и средата на миналия век. Всеки експонат е свързан с живота на потребителките в Дневния център, някои пелени са били техни, когато са били бебета, други са изработени от тях за децата им. Изложбата може да бъде посетена до 10 март 2019 г.
В село Голям манастир, празникът също се проведе в пенсионерския клуб. Жените от селото показаха как са „бабували” и разказваха интересни случки, а фелдшерът на селото - Андон Андонов, участва в ритуала с поливането и израждането на бебето.
В читалище „Виделина-1928” и Пенсионерски клуб „Надежда” село Кукорево, празникът протече с много музика, песни и танци. Читалищният секретар поздрави всички баби и короняса „Мисис супер баба 2019” – Стоянка Пенева Тодорова и нейните подгласнички на второ и трето място - Стойка Алдинова Вълчева и Янка Христова Вълчева. Наградените получиха корона,  правилник на бабата и цветя.
В читалище „Светлина 1929”, с. Роза, с почит и уважение към бабата-акушерка пресъздадоха обичая „поливане на ръцете на бабата”. Самодейците посетиха здравната служба на селото, за да изкажат своята благодарност към медицинския екип за грижите към децата, а медицинската сестра Пепа Петрова отправи пожелания за повече здрави бебета през настоящата година.    
Като пазители на традицията и тази година НЧ „Просвета 1910“, с. Тенево, организира празник за Деня на родилната помощ, а официалното посрещане на медицинския екип, воден от д-р Бабурова, даде неговия красив старт. След като бе спазено традиционното „поливане на бабата“, жените я даруваха с престилки и с пожелание да бъдат благословени ръцете, които споделят ведно със семейството радостта от това, да се грижат за новия живот. Д-р Бабурова разчупи питата с пожелание там където има едно дете, догодина да станат две, а там където са две, дай боже три. Пожела здраве на децата и техните семейства. Тържеството продължи с поднасянето на поздравления от името на децата и директора на ДГ „Кольо Тенев“ - Нели Славова, ОУ „Васил Левски“, младите майки на Тенево и от читалищното настоятелство. Прочетен бе и Поздравителен адрес от името на Кмета на село Тенево. Празничната програма бе пъстра палитра от песни, сценки, танци и много български народни хора. В нея се включи и 92 годишната баба Пенка, която с песен поздрави д-р Бабурова.
За поредна година Бабинден в тунджанските села се превърна в един красив празник на наследените традиции.
   
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!