Обратно към категорията

Обмислят облекчаване на изискванията за обявяване на грипна ваканция

   

Обмислят облекчаване на изискванията за обявяване на грипна ваканция

Здравните власти обмислят как да облекчат изискванията за обявяване на грипна ваканция, за да могат децата да си остават у дома преди да се разболеят, съобщава NOVA.
В момента грипна ваканция се обявява, когато 30% от учениците отсъстват. 
„Ако има очевиден ръст, няма смисъл да се чакат тези заветни 30%, за да се обяви епидемия. Ако 30% от децата отсъстват, то нещата вече са се случили”, коментира доц. д-р Ангел Кунчев. „Грипът е много динамично заболяване и трябва да се реагира на ситуацията, а не да се хващаме за цифри”, смята д-р Кунчев.
 Според лекари превантивната ваканция обаче не е панацея. 
„По-малките ще ги изолираме донякъде, те са до 12-годишна възраст и нямат право да излизат сами. По-големите обаче не можем да ги спрем да се събират, пак ще се предава вируса, един да има болен ще го предаде на всички”, казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.
Като родител на 10-годишно дете обаче д-р Миндов не приема добре идеята за превантивна грипна ваканция: „Трябва да намеря човек, който да го гледа, не мога да го оставя сам вкъщи”.
Грипната ваканция често сварва родителите неподготвени. Един от вариантите, от който се възползват по време на извънредната ученическа почивка, са частните занимални. 
„Грипна ваканция трябва да има, защото работата не е да се обяви ваканция, когато децата се разболеят, а да се обяви, за да се предотврати”, казва Никола – ученик в Националната Априловска гимназия. В гимназията всеки ден следят броя на отсъстващите ученици. 
„Вчера бяха 14% отсъстващите, днес са 12% - 74 ученици отсъстват”, казва Снежана Рачевиц, директор на Националната Априловска гимназия – Габрово.
Идеята за облекчаване на изискванията за грипна ваканция може да стане факт най-рано от следващата учебна година.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!