Обратно към категорията

Опасност от повишаване нивата на язовирите в 9 области на Югоизточна България

   

Опасност от повишаване нивата на язовирите в 9 области на Югоизточна България

Има опасност от покачване нивата на язовирите в девет области на Югоизточна България заради интензивните валежи, съобщи БНТ.
Няколко малки язовира в Родопите преливат. От басейновата дирекция в Пловдив успокоиха, че засега няма риск от наводнения. Всички водни съоръжения в региона са под непрекъснат контрол, уверяват от дирекцията.
Те следят две системи за ранно предупреждение за риска от наводнения.
Едната система е на басейна на реките Тунджа и Марица, а другата е на река Арда. Значимите и големи язовири се стопанисват от Напоителни системи, НЕК и ВиК, заяви инж. Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция - Пловдив.
Обилните валежи през последните дни и започналото снеготопене в планинските райони са покачили нивата на реките и язовирите, но засега кодовете все още са зелени.
Главният експерт на плановете за управление на риска от наводнения инж. Гергана Георгиева заяви, че язовирите от каскадата Арда, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград се пълнят от изключително големите валежи, които паднаха в района. Но те са големи и имат и свободен обем. В Елхово от падналите преди валежи за няколко дни се повиши нивото с 90 см на Тунджа.
В Родопите преливат язовирите Пловдивци, Златоград, Боровица, Душанци. С особено внимание в момента се следи и басейнът на река Арда.
Има предупреждение с жълт код за река Черна в Смолян, за река Върбица в Златоград, за Ардинска в Ардино и за Елховска в Рудозем, заяви инж. Гергана Георгиева, главен експерт планове за управление на риска от наводнения.
Екипите на Басейнова дирекция са в постоянна връзка с кметовете, областните управители и операторите на язовирите по места.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!