Обратно към категорията

Бум на варицела в Ямбол и Сливен

   

Бум на варицела в Ямбол и Сливен

Двойно се е увеличил броят на заболелите от варицела в област Ямбол през януари в сравнение с предходния месец. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция. През декември регистрираните случаи с така наречената лещенка в ямболско са 66, за  цялата 2018 година заболелите от нея са 235, а само до 27  януари тази година случаите са вече 104. 
Бум на варицела отчитат и в област Сливен през последните два месеца. Заболелите там от този вид шарка през декември са 80, нови 75 са пипнали вируса през януари. 
Варицелата е една от най-често срещаните вирусни инфекции в детската възраст, но с нея могат да се заразят и възрастни, ако като малки не са боледували. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Това е сериозна инфекция, която смачква имунитета и позволява да се появят други заболявания. У нас през последните две години са регистрирани и три смъртни случая. Една от жертвите е дете. Основният проблем, според специалистите, е трайно отслабеният имунитет месеци след болестта.
За първи път от догодина в България ще има ваксина срещу варицела, съобщават от здравното министерство. Тя няма да е задължителна, нито безплатна, но родителите ще имат възможност да я купят от българските аптеки. Ваксината срещу варицела е създадена през 1974 г. В САЩ и в държави от Европейския съюз тя се използва от десетилетия насам и е намалила заболеваемостта с около 80%, коментират лекари.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!