Обратно към категорията

Дадоха 6 месеца гратисен период на аптеките за баркодовете

   

Дадоха 6 месеца гратисен период на аптеките за баркодовете

Министерството даде гратисен период от 6 месеца на аптеките за въвеждане на европейската директива за верификация на лекарствата, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Новата европейска наредба за лекарствата влиза в сила от 9 февруари. Предвижда се върху опаковките на лекарствата по лекарско предписание да има уникален индентификационен код, подобен на баркодовете. За разчитането му аптеките трябва да разполагат със специални четци и софтуер. Целта е защита на пациентите от фалшиви медикаменти. Заради новите изисквания аптеките трябва да направят допълнителни инвестиции. По тази причина фармацевти обявиха, че излизат на протест и изпратиха протестно писмо до министерството. По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев въвеждането на новата наредба ще стане плавно.
Според него в страната едва десетина аптеки са заявили готовност за ефективни протести срещу промените в сектора. Здравният министър увери, че няма да бъдат затваряни или санкционирани аптеките.
По данни на Министерството на здравеопазването аптеките в страната са 3600, като от тях 2400 работят по договори с НЗОК и те имат софтуер за връзка с осигурителната институция. За новите изисквания трябва да осигурят един четец между 180 -200 лева и още за свързване на системата 50 лева. Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов е убеден, че няма да се стига до затваряне на аптеки в знак на протест.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!