Актуално: Ромите с адресна регистрация от Войводиново - евентуално със социални жилища


11/02/19 17:42:39коментари:0Актуално: Ромите с адресна регистрация от Войводиново - евентуално със социални жилища

Със скандал започна днешната среща между представители на изгонените от Войводиново роми, начело с организация "РОМА", жителите на село Войводиново, кмета на община Марица Димитър Иванов и зам.-областния управител Петър Петров. В събота, 9 февруари, част от прогонените роми се върнаха в селото, поведени от представители на организация "РОМА", но единственото, което постигнаха, беше нова ескалация на напрежението. В продължилата повече от два часа среща в община Марица днес (11 февруари) кой знае какво сближаване на позициите не се постигна, но поне беше посочена конкретна стъпка за онези, които имат адресна регистрация в махалата - ще се действа те да получат социални жилища. 
 
Община Марица, обаче, не разполага със социални жилища, единствено подходящите са в квартал "Столипиново". Прокудените от Войводиново роми - между 80 и 150 по различни данни, в момента са там, в незаконно построени бараки, отседнали при роднини. Беше обсъждан вариант с настаняване във фургони, но жителите на селото възроптаха и стана ясно, че връщането на ромите на територията на селото единствено ще доведе до нова ескалация на напрежението.
 
 
Адвокатът на община Марица Евелина Божикова каза, че 19 постройки са съборени веднага, тъй като са опасни за обитаване. Други 17 са със заповед за събаряне, но не се е пристъпило към незабавно изпълнение, вместо това са заведени 17 дела в Административен съд. 12 от тях вече имат определени дати за гледане между 6 и 28 март. Ще се чака решението на съда. Оказва се, каза още адвокат Божикова, че населението в разрушената махала не получава социални помощи, тъй като децата им масово не ходят на училище, но не са и социално слаби, съдейки по вида обзавеждане, изнесен от къщите, както и от факта, че повечето от тях работят. Така че те биха могли да си наемат квартира и да се погрижат за семействата си, каза още адвокат Божикова.
 
 
От жители на Войводиново стана ясно, че не само в ромската махала има жители от малцинствата, доста други живеят под наем в селото и с тях няма никакви проблеми. Кметът на община Марица Димитър Иванов планира утре, 12 февруари, друга среща с областния управител Здравко Димитров, за да се търси вече конкретно решение за бедстващите. Сред представителите на ромския етнос вътре в залата имаше жена със седем деца, чийто мъж е работил в изгорелия снощи цех за обработка на месо във Войводиново. Недко Асенов, секретар на организация "РОМА", изрази след срещата задоволство, че все пак се е намерило решение и хората няма да останат на улицата, но обобщи нещата така - изгониха ги от незаконните къщи във Войводиново и те дойдоха в незаконните къщи в Столипиново. Според него намесата на властите и събарянето на къщите е истински линч и нарушаване на правата на хората, които живеят там от 30 години. Той самият живее в незаконна къща в Столипиново, а опитите му да я узакони пост фактум са претърпели пълен провал още през 1993 година. Горе-долу дотогава съществуваше тази практика, вече не е възможна.  
 
РЕДАКТОР: ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА
 
 
КоментариНай-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

Мъж заплаши с нож служителка на бензиностанция в Ямбол. Откраднал пари, цигари и лотарийни билети

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха двама телефонни измамници от ямболско

Мария Косева – Кабиле: Хубавата маска е голямо въображение, търпение и парченце любов

Един много специален ден: 17 февруари - Ден на спонтанните актове на доброта


Най-коментирани новини

ГРАЖДАНИ: ВЪЗМУТЕНИ СМЕ! ОБЩИНАТА УНИЩОЖАВА ЗДРАВИ ДЪРВЕТА В ЯМБОЛ!

АКТУАЛНО: Безумни изисквания заради прането на пари вбесиха бизнеса

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

КАТ започва засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

Делник: Община Ямбол осигурява добре платена работа на над 746 душиСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ