Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден на радиото

   

Отбелязваме Световния ден на радиото

Днес ЮНЕСКО - организацията за образование, наука и култура на ООН, отбелязва за осми пореден път Световния ден на радиото. 13-и февруари е рождената дата на радиостанцията на Организацията на обединените нации през 1946 г. 
Възникването на радиото е интересно поради факта, че днес почти не можем без него. Ползваме се от удобствата на радиовълните за радио, телефония, безжичен интернет, телевизия (цифрова), а в близко бъдеще и на цифрово ефирно радио, с кристален звук съпътстващ те през целия ден – в дома, до работата (в колата) и на работното място, но също така и чрез мобилните приложения за смарт телефони (ползващи се от същата технология).
Изобретяването на радиото е резултат от продължителен процес, протекъл през втората половина на 19 век, в хода на който постепенно се стига до известните днес приложения. В него вземат участие множество учени, инженери и предприемачи, поради което е трудно да се посочи един-единствен изобретател на радиото и този въпрос често става предмет на спорове.
Преминаването от лабораторни демонстрации към масово внедряване отнема няколко десетилетия и усилията на множество участници. Сред учените, свързани със създаването на радиото, са Дейвид Хюз, Хайнрих Херц, Никола Тесла, Оливър Лодж и Александър Мюрхед, Александър Попов. 
Първото предаване на звука, което може да се нарече радио излъчване е осъществено на Бъдни вечер през 1906 г. от канадския електроинженер Реджиналд Фесенден.
Няколко години по-късно в Ямбол братята Качулеви монтират предавател до киното си, чрез който рекламират филмите на кино „Модерен театър“. Това е първото радиоизлъчване в България, макар и незаконно, твърди изследователят на историята на българското радио Веселин Димитров. 
На 6 април 1927 година българският парламент приема първия български Закон за радиото, дотогава то е било забранено със закон. В края на същата година, в България са регистрирани първите 400 радиоприемника. Цифра, която сама по себе си говори за нагласите и възможностите на българската интелигенция за общуване със света и неговите бурни постижения.
Същата година в Бургас заработила първата българска фабрика за производство на радиоапарати. Тя се нарича "ТУЛАН", а неин основател е инж. Светозар Пренеров. През 1925 година той е поканен да участва в проект на "Филипс" за производство на радиоапарати в Холандия. Младият инженер отхвърля офертата и решава да създаде собствено предприятие в Бургас.
Първият радиоапарат на холандците се появил на пазара през 1929 г., две години след "ТУЛАН". Името на фабриката всъщност е абревиатура по девиза на инж. Пренеров и братята му Веселин и Иван: "Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък".
Българският технически гений е признат и в световната военна история. Българската армия за първи път използва радиовръзката по време на военни действия и това се случва по време на Балканската война през 1912 г. и обсадата на Одринската крепост. Знаете, че водеща роля в превземането на Одрин през 1913 г., с което приключва и Балканската война, изиграва 29-и Ямболски пехотен полк.   
Има и още много интересни факти, нека в духа на празника кажем: Нека бъде светлина! Нека бъде радио!









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!