Обратно към категорията

БЛАГОСЛОВ ОТ СТРАЛДЖА: „Богата на грозде да е годината, вино като река да се лее!“

   

бЛАГОСЛОВ ОТ СТРАЛДЖА: „Богата на грозде да е годината, вино като река да се лее!“

„Богата на грозде да е годината, вино като река да се лее!“ благослови и тази година стралджанския Трифон Зарезан. Празникът, посветен на лозари и винари, откри Гроздан Иванов, зам.кмет на общината, който от името на кмета поздрави всички участници, благодари за труда и усърдието, за да се стигне до чашата с искрящо вино и изрази увереност, че новата стопанска година отново ще се „отчете“ с пълни бъчви и добро настроение. Той даде старт и на конкурса за най-добро домашно бяло и червено вино, пелин и ракия. Вдигайки първата наздравица Цар Трифон припомни, че редом с веселбата днес, лозарите трябва да подготвят мотиките и пръскачките, препаратите за пръскане и тор на торене, да обработят добре лозята си, за да очакват и обилния плод. По стара традиция всички потеглиха към местността „Пясъка“ като начело на колоната беше каруцата с бъчвите вино, Цар Трифон, и зам.кмета Гроздан Иванов. Под звуците на обичани народни песни в изпълнение на фолклорната група при клуб „Дълголетие“ бе извършен ритуала по зарязването. Сред присъстващите бяха общински съветници, земеделски производители, граждани.
Приятен финал на празника, „във който отлежалото говори“, бе обявяването на резултатите от конкурса за най-добро домашно вино, пелин и ракия. Комисия с председател Елка Георгиева и членове Мария Костадинова и Андон Андонов дегустира предложените вина и ракии и каза тежката си дума. Майстор на майсторите се оказа Георги Добрев, който спечели първото място при белите и червени вина и второ място за пелин. Красимир Манолов се нареди на второ място за бяло вино и трето – за червено вино. Господин Иванов оглави класирането при пелина и второ място като производител на ракия. Най-високооценена бе ракията на Стоян Тодоров, който спечели и втора награда при червените вина. Трета награда за бяло вино получи Митко Митев. При пелина и при ракията комисията не присъди трето място.
 
В един от най-хубавите и тачени народни празници, Трифон Зарезан, кметство и читалище във Войника, обединиха усилията си, за да пресъздадат традицията по зарязването на лозята и благословията на Цар Трифон. Млади и стари се включиха в празника. Похвално бе желанието на възрастните да предадат на младите как се отдава почит на чипия Светия. С надеждата, че младите не само ще възприемат, но и ще пренесат напред във времето народната традиция. Като кмет на селото Мария Димитрова взе участие в ритуалното зарязване, отправи пожелание за плодородна и здрава година.
 
На връх Трифоновден в Зимница лозари и винари се събраха на лозята, където от древни времена отглеждат винени и десертни сортове. „Благословена да е годината! Бог да ни дари с изобилие на плод! Доволство да има за душите и телата ни!“ благослови свещеник Борис след което ножиците заиграха в ръцете на кмета Милен Стамов и местни земеделски производители. Ритуалът по зарязването продължи със задължителното поливане на лозите с вино и най-щедри благопожелания за берекет. Наздравици се вдигнаха и хоро се изви, така както зимничани си знаят.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!