Обратно към категорията

Трифон Зарезан – все по-колоритен в община Болярово

   

Трифон Зарезан – все по-колоритен в община Болярово

В община Болярово, по традиция, се отбелязва ежегодно празникът на свети Трифон в духа на българските традиции. Така бе и на 14 февруари 2019 година, като  тази година бе още по-колоритен. Организатори на празника бяха община Болярово и НЧ „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово.
        Това е денят, в който българската православната църква почита паметта на свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан (защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята). Денят на свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква, датите на църковните празници се изместват. Така паметта на свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според българските народни традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. 
         Особено атрактивен, интересен и запомнящ се бе празникът на виното и свети Трифон в Болярово. Отново бе спазена традицията със „зарязването” на лозята в землището на Болярово. Водещият Кольо Пехливанов разказа на всички присъстващи мъже в лозовия масив за празника и покани отец Димитър Ингов, който извърши празничен водосвет за здраве и берекет. Общинският кмет също поздрави множеството мъже, събрали се да почетат празника и пръв извърши ритуала по зарязването. Последваха го председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков (специален гост на празника) и всички останали мъже. За обичая, грижите за лозята и производството на хубавото вино разказа Жельо Желев (експерт в общинската администрация и агроном по образование). 
          Разбира се, избран бе и „Ццр на виното“ – младият Иван Апостолов (кмет на село Шарково). Неговото облекло – българска народна носия, както и на водещия, другият асистент в ритуала по зарязването Светлозар Кижев и двете девойки с питката, придадоха неотразим колорит на обичая. След слизането от лозята, всички мъже тръгнаха от началото до центъра на града в празнично шествие. На каруцата бе „Царят“ Иван, заедно с девойките в носии, а в каруцата бе поставена бъчва с вино, на която бяха закачени няколко грозда, запазени от есента от един стопанин – Васил Анастасов и дарени за празника. Най-отпред на шествието бяха музикантите, неизменна част от празничния ден. По пътя на празничното шествие, мъжете бяха спирани от различни стопани, пожелали да почерпят с вино от техните лозя, собствено производство.
        В центъра на града, бяха поканени на почерпка с вино и мезета, всички жители, които имаха възможност да присъстват. Водещият, общинският кмет и „Царят“ поздравиха множеството си съграждани, уважили празника и всички заедно извиха кръшно хоро.
       С нескрит интерес наблюдаваха ритуала гостите от съседната община Лалапаша (Република Турция), с която община Болярово има дългогодишни приятелски отношения и съвместни трансгранични проекти в различни сфери. Водени от свои общински съветници, турските гости взеха участие в празника и останаха очаровани от нашите традиции. Част от мъжете на община Болярово с радост споделиха с тях, че имат корени от Лалапаша, защото техните дядовци са родени там.
        В ежегодния конкурс за вино, се включиха мъжете от града от различни институции – общинската администрация, „В и К“, пенсионери и други жители на града.
         Жури в състав: Жельо Желев (председател) и членове: „Царят на виното“ (Трифон Зарезан) Иван Апостолов, Ончо Ончев, Стамо Стамов и Димитър Вангелов (представител на „В и К“) класира най-добрите вина, предоставени от производителите. Господин Желев съобщи,че тази година са имали възможност да опитат от най-качествените вина, което говори,че производството на вино в района се е подобрило като качество, както и сортовете грозде, което е много хубава новина за боляровските производители и ценители.
         След особено тежката задача да се изберат най-добрите, журито все пак отличи няколко производителя в три категории. Те бяха наградени от кмета на общината Христо Христов с пожелание за още по-добра реколта. Наградите за победителите бяха осигурени от НЧ „Възраждане – 1912 г.” – град Болярово,  организатор на празника съвместно с община Болярово.
        Първа награда при тъмните вина бе присъдена на Янчо Апостолов (община Болярово), втора - на председателя на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, а третата награда получи Иван Даскалов. При светлите бели вина първата награда бе отново за Атанас Дженков – дългогодишен производител и майстор на виното, втората отиде при Костадин Ненов (служба „Пожарна безопасност и защита на населението“), а третото място бе за Петър Станчев („В и К“). При светлите вина тип „розе“ първата награда отиде при Вангел Вангелов (община Болярово), втората награда получи Валентина Янева (представител на общинската администрация, участвала с вино свое производство), а третата награда получи дългогодишният полицейски началник Цветан Христов.
        Имаше и още няколко награди – за най-добър консуматор единодушно бе избран Димитър Вангелов. Общинският кмет награди със скромни подаръци и участниците в ритуала – младите самодейци Иван Апостолов и Светлозар Кижев. Не пропусна и водачите на каруцата в шествието Гинчо Шумов и Младен Митев.
        С много песни, танци, настроение и вино бе почетен празникът не само в общинския център Болярово, но и в други селища на общината. 
        Село Голямо Крушево е сред селата, спазващи всички традиции и обичаи, тачещи празниците. Празникът Трифон Зарезан е сред най-почитаните в селото. Кметът на селото, Костадин Иванов, отправи поздрав към всички свои съселяни, подчертавайки, че този празник се утвърждава във времето, обединява ги в обичта към родното село, към корените и заветите на старите лозари. Млади и стари не пропуснаха да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие.
         В село Малко Шарково също не пропуснаха да зарежат лозята и да се повеселят заедно. Тази традиция е сред най-тачена през годините, сподели кметът Тодорка Метаксова, която да поредна година поздрави всички жители и производители на вина в селото.
         На другата дата, на която част от българите отбелязват празника – 1 февруари, почетоха свети Трифон жителите на село Горска поляна – те винаги са почитали празниците и заедно с любимия си кметски наместник Стоян Михов, отбелязват всички празнични дни в календара, доказвайки,че умеят да спазват обичаите и да се веселят.
         И в други населени места уважиха празника на виното и любовта, който всяка следваща година става все по-колоритен и весел. Дано винаги да е така!
 
Пресцентър община Болярово
Лора Величкова  









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!