Обратно към категорията

"Родител 1" и "Родител 2" заменят "майка" и "баща" във Франция?

   

"Родител 1" и "Родител 2" заменят "майка" и "баща" във Франция?

Във формулярите в училищата във Франция вече ще пише "Родител 1" и "Родител 2", а не "майка" и "баща". Това решение бе взето от френския парламент, който одобри на първо четене поправки на управляващото мнозинство в закона "За училището на доверието", предадоха вестниците "Монд" и "Фигаро".
 
Законът, срещнал съпротивата на крайнодесния Национален сбор, но и на правителството, предизвика разгорещен дебат във френското публично пространство.
 
Според "Фигаро" той на практика е признаване на правата на хомосексуалните родители в училищата, затова си навлича критики от консервативната част на политическия спектър (например Републиканците), а не само от националистите. Противниците му го обявиха за твърде "политически коректен" и "несъответстващ на реалността" и дори "деконструиращ баланса на обществото" с "отричане на половете".
Поддръжниците му в "Републиката, напред", партията на президента Еманюел Макрон (където също няма единодушие за текста), обаче смятат, че са част от "едно-единствено лоби - това на човечеството".
 
"Фигаро" отбелязва, че поправката може и да не мине на следващо четене в парламента (възможно е дори да бъде напълно премахната), а дори все пак да бъде одобрена, да я отхвърли сенатът.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!