Обратно към категорията

146 години безсмъртие - България почита паметта на Левски

   

146 години безсмъртие - България почита паметта на Левски

В цялата страна ще се проведат възпоменателни церемонии

 

С литийно шествие и поклонение пред паметника на Апостола в София ще бъде отбелязана 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Президентът ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата. Церемонията ще се състои от 18.00 ч. 

 
Преди 146 години Апостолът на българската свобода Васил Левски прекрачи в безсмъртието с мечтата за чиста и свята република, и достойно бъдеще за своя народ.
Във време, когато повечето държави в Европа са управлявани от монарси, той буди в българските земи съзнание за демокрация - за законност и равенство пред закона. Уставът на Вътрешната революционна организация е приет с допитване - така Левски организира първия референдум във възраждащата се българска държавност. С мрежата си от комитети той гради бъдещи органи на управление и бъдеща армия.
Документалното му наследството говори не само за революционен дух, но за държавник с европейски мащаби, политическа проницателност и далновидност.
Левски е категоричен, че българите трябва сами да извоюват свободата си, защото чуждата намеса ще носи на народа ни заплаха от ново заробване.
"Никому не се надявайте. Ако ние не сме способни да се освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство." - гласи посланието на Апостола.
На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.
Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.
"Каквото съм правил, в полза народу е" - казва Апостола в изповедта си пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов в последните мигове преди да тръгне към бесилото. 
На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.
 













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!