Обратно към категорията

20 февруари е Световен ден на социална справедливост, но има ли за какво да празнуваме?

   

20 февруари е Световен ден на социална справедливост, но има ли за какво да празнуваме?

Днешният 20 февруари е Световен ден на социална справедливост. Съвсем не на майтап този празник бе въведен от 2009 г. с решение на Общото събрание на ООН за да се сещаме, че водещи в живота ни трябва да са равенството, уважението към различните, достъпът до социална защита и зачитането на човешките права.

По оценка на Международната организация на труда, около 2 милиарда души в света днес живеят в условията на конфликти или нестабилност, от тях 400 милиона са на възраст от 15 до 29 години.

Има ли всъщност за какво да празнуваме днес?

България е социална държава. Така поне пише в Конституцията. Утвърдили сме Европейската социална харта. Вече дванадесета година сме в Европейския съюз, аха да влезем и в Шенген, което уж ще закове мястото ни в клуба на "белите". Защо тогава Денят на социалната справедливост ни звучи като кух лозунг от минал век, като нещо, абсолютно неадекватно на живота ни днес?

Гражданските протести в Благоевград, Силистра, Пловдив, Хасково и други градове на страната през последните дни са достатъчно красноречиви. Хората настояват за увеличаване на доходите и стандарта на живот, за намаляване на данъците, както и за спад в цените на жизнено необходимите стоки и услуги. Днес на протест излизат аптекарите и пострадалите от частните съдебни изпълнители.

Средната брутна заплата в България се е увеличила със 7.3 % до 1205 лв. през декември спрямо година по-рано, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Най-голямо увеличение през последното тримесечие на миналата година отчитат в Перник и Ямбол (над 13 %).

Нарастването на средното заплащане далеч не е равномерно във всички сфери на дейност. Най-високи заплати през последните месеци на миналата година са поучили в сферите на далекосъобщенията, финансовите и застрахователните дейности и в електроразпределителните дружества. Най-ниско платени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството и в строителството, отчитат от Националния статистически институт, но не бива да забравяме, че данните там се обработват на база декларираните от работодателите заплати и съответно внесените върху тях осигуровки.

Факт е, че в държавния сектор няма как да получаваш по-висока заплата от тази, върху която се осигуряваш.

От 1 февруари тази година брутната заплата на кмета на Ямбол вече е 3000 лева. Стартовата заплата на директор на дирекция в ямболското кметство е 1200 лв.

Заплатата на народните представители по закон е три пъти средната работна заплата на работещите в обществения сектор в страната. Тя се променя всяко тримесечие, въз основа на данните за последния месец от тримесечието.
Така основната депутатска заплата се вдигна на 3807 лв. Допълнително за участието си във всяка комисия, в която са избрани, депутатите взимат по 15 % отгоре. Отделно от това те имат едни от най-високите класове за прослужено време от всички работещи в страната - по 1 % за всяка година, през която са работили. Така народни представители с поне 20 години трудов стаж вече ще вземат заплати, които минават 5000 лв.

Като сравнение, държавата отпуска на месец по 40 лева като помощ за отглеждането на едно дете и по 90 лева на семейства с две деца, и то при положение, че общите доходи на родитеите не са по-високи от 1500 лева.

Пенсионерите получават средно от 270 до 480 лева на месец. За Ямбол средната пенсия е 326 лева, за Сливен – 318 лева. При това жените взимат средно със 130 лв. по-ниска пенсия от мъжете, показва онлайн-справка в Националния осигурителен институт.

България ще остане още дълго на опашката в Европа и по пенсии, и по заплати, прогнозират икономисти.

Безработицата може и да изглежда прилично за криза, поне според официалната статистика. Но какво топли това човека, озовал се на километрична опашка за регистрация на борсата, щом трябва да се пребори стоически с още десетки братя по съдба, за да се вмести в 7-дневния срок и за "забавление" да попълни цяло тесте бланки и анкети, целящи подобряване на обслужването.

Социална справедливост в най-ограничения смисъл значи повече сигурност за най-уязвимите. А у нас майките се третират като потенциални мошенички, непропускащи случай да източат държавата. Убиват и изнасилват деца, а престъпниците са на свобода.

Следват и драмите на хората с увреждания, и окаяното ни положение на потребители на ужасни стоки.

В понеделник и вчера политици се надпреварваха да цитират Левски, да констатират, че сме се отчуждили, че омразата трови обществото ни, а мизерията ни убива. Припомниха ни и думите на Апостола – дела трябват, а не думи. Но точно заради делата на тези полици днес Денят за социална справедливост за нас звучи някак си абсурдно.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!