Обратно към категорията

Анкета на ЕК пита ученици: Момче, момиче или ...друго

   

Анкета на ЕК пита ученици: Момче, момиче или ...друго

 

Училищна анкета за дигиталната среда съдържа въпрос за половата идентичност, като наред с отговорите „момче“, момиче“, „предпочитам да не казвам“, предлага и отговор „друго“. 
Тестът се нарича СЕЛФИ и е създаден от Европейската комисия.
Тестът СЕЛФИ оценява материалната база в училищата, достъпа до новите технологии и подготовката на учителите за преподаване в дигитална среда. Допитването завършва с въпрос за половата идентичност на анкетирания, като наред с отговорите „момче“, момиче“, „предпочитам да не казвам“, предлага и отговор „друго“. 
Той е педагогически неподходящ и е нецелесъобразен със самото изследване, смята директорът на 31-во  Средно училище за чужди езици и мениджмънт в София Надежда Николчева. 
На въпроса дали този отговор „друго“ провокира джендър идеология Надежда Николчева отговори така: "Вероятно от там произлиза, не знам доколко ще провокира. Сред учениците ще провокира основно забавление. Не може с един въпрос да провокираш тази идеология, или която и да било друга. Ако трябва да съм откровена, така поднесено, то работи срещу джендър идеологията, когато става въпрос за тийнейджъри". 
Инструментът СЕЛФИ е създаден от Европейската комисия и България не е участвала в разработването му, поясниха от просветното ведомство. Прилага се по желание на училищата във всички държави от ЕС. Министерството на образованието разпространява единствено информация за инструмента, а до момента 900 учебни заведения у нас са проявили интерес към анкетата, уточниха от ведомството. 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!