Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?


15/03/19 11:12:11коментари:0Желана Русева: Заслужаваме ли свободата си днес?

Продължава конкурсът за есе по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. Инициативата е за ученици от V до XII клас, като в нея могат да вземат участие ученици от област Ямбол. Публикуваме есе, изпратено от Желана Иванова Русева от ПГ "Васил Левски", VII клас.
Темата при тази възрастова група е "Следваме ли делата на героите борили се за Свободата ни днес?". 
Информация за конкурса вижте ТУК.
 
"Героите са вечни, подвигът им ще остане завинаги в историята. Но ние следваме ли примера им? Заслужаваме ли свободата си днес… Всеки различно ще отговори на този въпрос. Може би някои смятат, че я заслужаваме, но какво правим за нея, не я ли приемаме за даденост? Ние не сме допринесли с нищо, за да я заслужим.
Колкото и много въпроси да изникват, когато говорим за българската свобода, едно е безспорно – трябва да помним героите си, да следваме светлия им пример и да се опитваме да бъдем като тях. Колко много жертви е струвала тази свобода. Хиляди са паднали в бунтове и въстания по време на робството, а после и в поредицата от войни, в които е въвлечена младата българска държава. Войната – една от най – големите злини, които могат да сполетят една страна и нейния народ. Колко хора биват убити и осакатени, колко сираци и вдовици плачат за незнайните гробове нейде из  бойните полета… Войната отнема не само живота на войниците, но отнема щастието на семейства и близки, трагедията е за целия народ. 
Нека не забравяме, тези които са  жертвали живота, младостта и мечтите си за нас. Дали са се замисляли стрували си всичко това? Едва ли. Тези хора са действали със сърцата си, с единствената мисъл да бъдат полезни на народа си и затова са герои. 
Споменът за техните дела, примерът на техния подвиг трябва да ни съпътства всеки ден. Сега ние може да живеем в свободна държава, но свободата трябва да се брани всеки ден. Може времената да са различни, но пътищата към постигането ѝ са същите, завещани от националните ни герои. Само трябва да следваме стъпките им и поведението им на достойни хора, с ценности и идеали, които носят честта да бъдат човеци и българи."

*без редакторска намеса

КоментариНай-четени новини днес


ИЗПЛУВАЛОТО ОТ ТУНДЖА ТЯЛО Е НА МУЗИКАНТА МАРИН ПЕТРОВ

*ТРУП НА МЪЖ ИЗПЛУВА ОТ РЕКА ТУНДЖА (ОБНОВЕНА)

Посрещане на първия пролетен изгрев на тракийското скално светилище край Ямбол

АКТУАЛНО: Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката

7 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ОПИТ ЗА ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ ЗА БЛИЗО 800 000 ЛЕВА


Най-коментирани новини

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

ОСТАВА БОЛЕЗНЕНА ТЕМАТА ЗА ЕВТАНАЗИРАНИТЕ ЖИВОТНИ В СЕЛО ШАРКОВО

ИЗЗЕХА ФАЛШИВИ СПОРТНИ СТОКИ

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел

ПРАЗНИЦИ НА ФРАНКОФОНИЯТА В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ”-СЛИВЕНСледвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

ОЩЕ НОВИНИ