Обратно към категорията

От НСИ по повод Световния ден на водата: В Ямбол харчим средно по 92 литра на ден, в Сливен - по 84 литра

   

От НСИ по повод Световния ден на водата: В Ямбол харчим средно по 92 литра на ден, в Сливен - по 84 литра

Загубите по водопроводната мрежа в ямболско са 74 %, в селата стигат и до 90 % 
 
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март от 1993 г. по инициатива на Организацията на обединените нации. Целта е да се подчертае значението на водата и необходимостта от нейното опазване. Тази година кампанията се провежда под мотото „Всеки е важен!“ и е насочена към правото на всички хора на достъп до този жизненоважен природен ресурс, посочват от Националния статистически институт. Специално за днешния празник от статистиката представят данни за потреблението на вода в България. 
78 % от пресните води в България, тоест водите от реките и езерата, се използват за охлаждане в енергетиката и само 7 % в  домакинствата и услугите. 6 % отиват за напояване, 9 % в други дейности. 
919 милиона кубика мода са подадени в общественото водоснабдяване за 2017 г., 28 % от тях са за домакинствата, загубите са 56,7 %, 4.1 % от водата не е фактурирана. 
В област Ямбол консумацията на питейната вода на човек е средно между 84 и 92 литра на ден. В област Сливен – от 68 до 84 литра на ден. Най-много питейна вода използват хората в областите Бургас, Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Плевен, Русе и разбира се столицата. Там средната консумация на човек е 99-126 литра на ден. Във Враца цената на водата е над 3 лева, в Бургас и Русе малко под 3, в София е 2.60, в Сливен – с  стотинки по-скъпа. 
В Ямбол засега плащаме по 2.45, тъй  като все още нямаме пречиствателна станция. Ако тази година имахме пречиствателна станция, щяхме да плащаме по 2,9076 лв. на кубик с ДДС.
63.4 % от населението в България е свързано към обществена канализация с пречиствателни станции за отпадъчни води, в страната те са 169 действащи.
За 2018 г. загубите на вода в област Ямбол са 74 %, а в някои от селата стигат и до 90 %, признават и от „ВиК“ - Ямбол пред вестник "Делник".
Във водоснабдителното дружество подготвят проект за ремонт на мрежата в Ямбол и Елхово за 22 милиона лева. Самчо за Ямбол и Елхово, защото само тези две общини от ямболска област отговарят на условието на оперативна програма „Околна среда“ по брой на населението. Срокът за внасянето на проекта е 23 април. 
По проекта в Ямбол е планирано изграждане на нов магистрален водопровод от вододайната зона „Кабиле” до помпена станция „Ормана”. Така ще бъде изключена централна помпена станция „Кабиле” и външния водопровод от Зайчи връх до Кайнашки баир, по който непрекъснато възникват аварии и ежедневно се губят по 800 – 1000 куб. м вода. 
За близо 10 милиона лв. се предвижда и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в кв. „Д-р Дончев”, по улиците „Руен”, „Галац” и „Сокол”, планирано е и изграждане на нова канализация в „Кючук махала”. Предвижда се и реконструкция на каналната помпена станция и напорния водопровод към нея. С тази реконструкция се очаква да спрат многобройните аварии, които се извършват по ул. „Крали Марко”, защото общината има намерение да ремонтира улицата.
В Елхово ще се изгражда част от външния водопровод от боляровското село Воден към Елхово, подмяна на водопровода от другото боляровско село – Златиница до Елхово, както и реконструкция на около 3 километра от вътрешна водопроводна мрежа на самото Елхово.
За този проект обаче „ВиК“ ще трябва да търси заем от близо 4 млн.лв., толкова е задължителното съфинансиране, което трябва да осигури дружеството, за да получи 22 мчилиона от оперативна програма „Околна среда“. 
Използвана е информация и от вестник „Делник“









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!