Обратно към категорията

1 април е Международен ден на птиците

   

1 април е Международен ден на птиците

324 евро на хектар плащат на фермери, за да пазят царския орел и египетския лешояд.
Енергото изолира електрически стълбове в общините Ямбол, Сливен, Болярово, Елхово и Тополовград и изгради нови трафопостове и възлова станция, за да защити застрашените птици
 
Около 2/3 от птиците у нас, а и в Европа като цяло, са с намаляваща популация. Това заявиха от Българското дружество за защита на птиците на 1 април, когато отбелязваме Международния ден на птиците. Има птици, които са напълно изчезнали. Продължава тровенето на грабливи птици и лешояди.
Има и опити за тенденциозно тровене специално на соколи сред гълъбарската общност, тъй като гълъбарите не харесват това, че соколите ловят гълъби. В единия от случаите жертвата е била млад царски орел, оборудван със сателитен предавател, който от дружеството са поставили, за да се установят заплахите за тези видове и причините за ранна неестествена смъртност.
Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световнозастрашен вид и популацията му намалява в световен мащаб. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България, но днес е включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси. В България са регистрирани общо 29 двойки, обитаващи основно региона на Сакар планина и Западна Странджа, както и района на язовир Малко Шарково в община Болярово. В края на миналата година там беше отново намерен ранѐн млад царски орел, който беше изпратен за лечение в спасителния център на сдружение "Зелени Балкани" в Стара Загора.
Основната причина за смъртност сред младите царски орли са токови удари, при кацане върху определен тип стълбове от електроразпределителната мрежа, твърдят от Българското дружество за защита на птиците. Така започва и реализацията на проекта „Живот за царския орел“, който се изпълнява от „Електроразпределение Юг“ в партньорство с Българското дружество за зашита на птиците. Той се реализира с финансиране от програма LIFE на Европейската комисия през последните 5 години в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли.
Монтирани са защитни изолации на 2340 електрически стълба, които предпазват птиците от попадане под напрежение при кацане на стълба.
В района на Елхово и Тополовград са изградени 16 нови трафопоста и една нова възлова станция.
Положени са общо 43 км нови подземни кабели, които заменят опасни за птиците 70 км въздушни линии. 
Изградена е 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи. 
Монтирани са 10 „кацалки“ за птици, които отстояват на определена височина от проводниците и позволяват птиците да кацат безопасно.
Изградени са специализирани технически съоръжения като мостово съоръжение за преминаване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и др.
Опазването на защитените видове не е просто прищявка на природозащитниците. От това печелят и местните предприемачи, поради нарастващия интерес на чуждестранни и български туристи към наблюдение на птици и други диви животни в нашия регион. Печалба има и за фермерите. Агроекологичната мярка 214 по Програмата за развитие на селските райони, подпомага стопаните, в чиито земи се срещат царски орел и други застрашени видове. Фермерите, които поддържат земята си като пасище и по този начин се грижат за опазването на царския орел или египетския лешояд, получават по 324 евро на хектар. В списъка на землищата, които Министерството на земеделието посочва като местообитания на царския орел, са: град Ямбол, в община Болярово - град Болярово и селата Ружица, Воден, Попово, Мамарчево, Вълчи извор, Дъбово,Стефан Караджово, Горска поляна, Златиница, Малко Шарково, Ситово, Камен връх, Странджа, в община Елхово - град Елхово и селата Малък манастир, Вълча поляна, Лалково,Борисово, Лесово, Раздел, Маломирово, Славейково, Пчела, Гранитово, Бояново, Изгрев, Кирилово, Славейково, в община Тунджа - Робово, Миладиновци, Дряново, Каравелово,  Могила, Гълъбинци, Меден кладенец, Златари, Генерал Инзово, Кабиле, Окоп, Тенево, Могила, Сламино, Завой, Коневец, Драма, Ботево, Роза, Видинци, Челник, Калчево, Дражево, Хаджидимитрово, Ханово, Веселиново, в община Стралджа – селата  Саранско, Каменец, Леярово, в община Тополовград – град Тополовград и селата Капитан Петко войвода, Мрамор, Радовец,  Княжево, Чукарово, Устрем, Орешник, Синапово, в Сливенско - Мокрен, Тополчане, Чокоба, Питово, Котел. 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!