Обратно към категорията

12 бащи от Ямбол и 2-ма от Сливен в платено майчинство

   

12 бащи от Ямбол и 2-ма от Сливен в платено майчинство

12 бащи от Ямбол и 2-ма от Сливен са ползвали платено майчинство (все още в НОИ не са въвели термин бащинство) през миналата година, сочат данните на Националния осигурителен институт. Общо 1799 мъже в България са се престрашили те да останат вкъщи и да се грижат за бебетата си срещу заплащане от държавата, а жените им да се върнат на работа, като причината за това най-вече е, че жените са имали по-добре платена работа. Най-много са бащите в майчинство в столицата, Пловдив, Стара Загора и Варна, най-малко са в Сливен и Монтана. Ямбол е по средата в класацията.      
Европейският парламент на 4 април ще обсъжда директива, с която се въвеждат изисквания за отпуски по бащинство, каквито в българското законодателство има от години. С директивата се въвежда изискване бащата да може да взема най-малко 10 работни дни платен отпуск около раждането на детето. В момента в България бащите имат право съгласно Кодекса на труда на 15 календарни дни платен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. 30 200 са бащите в България, които са се възползвали от това си право през миналата година. 406 са те в Ямбол, 346 са в Сливен. 
От 27 години насам Кодексът на труда дава и право на майката или бащата да поискат от работодателите си да работят надомно, докато детето навърши 6 години. С новата европейска директива се въвежда правото на родителите да ползват гъвкави схеми на работа до навършването на 8-годишна възраст от детето, както и на лицата, полагащи грижи. Родителите и лицата, полагащи грижи, ще могат например да искат да им се разреши гъвкаво работно време или работен режим или да имат правото да работят дистанционно.
Платеното майчинство в България в момента е 410 дни или година и месец и половина, като то може да бъде прехвърлено на бащата или на бабата и дядото, след като детето навърши 6-месечна възраст. Отделно след тези 410 дни, майката или бащата имат право на допълнителен отпуск, докато детето навърши 2 години, като през тези допълнителни 10 месеца ще получават от държавата по 380 лева на месец. 
На ниво европейски съюз директивата относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи определя най-малко 4 месеца родителски отпуск, от които 2 месеца трябва да се ползват задължително от майката, но гарантираното й плащане през този период ще е само за месец и половина. Разбира се, това не означава, че срокът на платеното майчинство у нас ще бъде намален. Директивата указва само минималните срокове, държавите са свободни да определят и по-големи срокове за родителските отпуски.   









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!